Нидерландия: Повече ваксинирани с AstraZeneca са получили тромбози

Изследване в Нидерландия изнесе изненадваща информация, че броят на хората, получили различни тромбози след първата доза ваксина на AstraZeneca, са значително повече от обявеното досега.

Според центъра за проучване на страничните ефекти Lareb, освен установената връзка между ваксината и комбинацията от кръвни съсиреци с нисък брой тромбоцити, центърът получава все повече съобщения за случаи на дълбока венозна тромбоза и белодробна емболия, съобщи сайтът Nl Times.

Според данните от направени четири милиона ваксинации, броят на съобщенията за странични ефекти сред хората, ваксинирани с AstraZeneca, е един и половина пъти по-висок от очакваното. Според „Lareb“, това не е достатъчно, за да се направи връзка между ваксината и някои случаи на тромбози, тъй като е възможно по-високият процент да се дължи на хората, които са ваксинирани първи – лица в напреднала възраст и хора със затлъстяване.

В Нидерландия са поставени около един милион дози от ваксината AstraZeneca. Докладвани са общо 150 инцидента с тромбози, от които 136 се смятат за сериозни. До 14 април при четири от случаите е имало летален изход, 42-ма пациенти са получили инсулт, 38 са случаите на белодробна емболия, а 24 на дълбока венозна тромбоза. Регистрирани са други 63 тромбоемболични случаи, при 9 от които става въпрос за комбинация от кръвен съсирек с нисък брой тромбоцити, което се смята за рядък страничен ефект от ваксината.

В проучването на „Lareb“ за развитие на тромбоза без нисък брой тромбоцити се говори за 399 съобщения за тромбоза при ваксинираните. Други 249 случая са докладвани във връзка с ваксината Pfizer/BioNTech или Moderna, поставени на 3 млн. души. И при двете групи броят на съобщените случаи на тромбози е по-малък от очакваното.

Центровете за изследване на страничните ефекти смятат, че е много рано да се правят категорични заключения. Все още остават много неизвестни, като например колко често тези форми на тромбоза се срещат в общата популация. От там съобщават също, че броят на докладваните случаи се е увеличил след появата на първите новини за опасения относно ваксината AstraZeneca. Повишената информираност може да е отчасти отговорна за увеличаването на случаите, подадени до „Lareb“.

Ваксините AstraZeneca за хора под 60 години бяха спрени миналия месец поради възможна връзка между ваксината и тромбозата с нисък брой тромбоцити. Тази реакция на ваксината е открита при общо 12 души в Нидерландия, като при всички от тях става въпрос за жени на възраст между 23 и 65 години, една от които е починала. /БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон