Незаконна организация: ГЕРБ и БСП поискаха оставки, за "Спаси София" всичко след 2017 г. е извън закона

Незабвно бяха поискани оставки. Според "Спаси София" решението на ВАС създава опасен прецедент.

Върховният административен съд окончателно реши, че Столична община трябва да прекрати новата организация на движениие по булевардите “Витоша“, “Патриарх Евтимий“ и улица “Проф. Фритьоф Нансен" в центъра на София. БГНЕС проследи хронологията на събитията веднага след оповестеното окончателно решение на съда.

Незабвно бяха поискани оставки.

Първо председателят на комисията по транспорт и пътна безопасност на София Иван Таков настоя Илиян Павлов, заместник-кмета по транспорт, да поеме отговорност.

"Арогантното високомерие и самонадеяността им струват на столичани над милион лева. Управлението на София не е училище за ентусиазирани начинаещи момчета, които си правят експерименти на гърба на близо два милиона души в града. Те са избрани, за да работят така, че да улесняват живота на гражданите, а не да го затрудняват и възпрепятстват", заяви председателят на БСП в местния парламент.

От ГЕРБ също реагираха.

„Ние искаме ясно да ни бъде казано колко ще струват последващите действия по реорганизацията на движението по бул. „Витоша“, след като ВАС я обяви за незаконна”, заяви общинският съветник от ГЕРБ-СДС Димитър Вучев. Общинските съветници настояха оставката да подаде кметът Васил Терзиев.

„Терзиев застана до Павлов, не се разграничи от него и не го освободи. Сега искаме и неговата оставка, смятаме, че имаме право за това“, каза още Димитър Вучев.

Прошко Прошков припомни, че са поискали и среща с кмета Терзиев, но той не е направил никакви действия по казуса. “Затова смятаме, че имаме основания кметът Терзиев и екипа му да подадат оставка за несправяне”, обясни Прошков. Той поясни, че над 1,5 млн. са отишли за незаконната промяна на движението по бул. Патриарх Евтимий. “СДВР може да разпише конкретно каква организация на движението трябва да се въведе. В този си вид организацията не може да съществува”, категоричен е общинският съветник.

Вучев призова ПП-ДБ-СС да не правят нищо повече, а заедно да видят как да излязат от ситуацията понеже са се вкарали в безпрецедентна ситуация.

За да защити действията си, зам.-кметът по транспорт Илиян Павлов даде пресконференция, по време на която обяви, че заради липсата на генерален план за организацията на движението в София всичко, което се е правило в столицата от 2017 година насам е незаконно.

Според Павлов изработването на нов генерален план ще отнеме повече от 6 месеца. ПП-ДБ-СС попитаха защо ГЕРБ не са направили нищо от 2017 година насам, когато генерален план е липсвал, но столицата се е управлявала от тях.

В краткосрочен план зам.-кметът по транспорт уточни, че ще довършат и обезопасят обектите на булевардите с временна реорганизация на движението, за да не останат недовършени нещата, но занапред действия по промяна на движението по бул. Витоша и съседните такива, няма да има.

„Това решение (на ВАС - бел. ред.) по никакъв начин не означава, че се връща старата организация на движението, съдът не казва това, а само да се спре изпълнението на организацията на движението“, зави още общинският съветник Борис Бонев.

Според "Спаси София" решението на ВАС създава опасен прецедент, защото "не само блокира за години напред въвеждането на всякакви нови организации, включително и пешеходни пътеки в цяла София, но и десетки хиляди километри улици и булеварди в цяла България станаха незаконни, защото столична далеч не е единствената община, която няма ГПОД".

В същото време от Европейския център за транспортни политики излязоха с позиция, в която заявиха, че сега на ход е МВР.

"Като очакваме час по-скоро да бъде издадено разпореждане за незабавното премахване на незаконната организация на движението. Опитите на зам.-кмета да си измие ръцете с въвеждането на временна организация на движението също са незаконни и ако продължат с харченето на обществени пари и не спрат това безумие, ние ще продължим да се обръщаме към българския съд", казаха от ЕЦТП. | БГНЕС

Последвайте ни и в google news бутон