ВМРО: Гълъб Донев да вземе спешни мерки за евакуацията на българите от Запорожието

ВМРО призовава служебното правителство на Гълъб Донев да предприеме спешни мерки за евакуацията на етническите българи от Запорожието, предаде репортер на БГНЕС.

Запорожка АЕЦ

Причината е напрегнатата ситуация около Запорожката атомна централа. Според воеводите съществува реална заплаха за сигурността и тя не бива да бъде подценявана.

„Разбираме, че служебният кабинет на Гълъб Донев наследи каскада от кризи и се стреми да ги потуши за краткото време, което има, но назрява и нова хуманитарна криза, свързана с нашите събратя от Запорожието. Там живеят почти 100 хиляди етнически българи, като включим и смесените бракове. Те са изложени на пряка ядрена заплаха. Сега е моментът българската държава да им подаде ръка“, призовават от ВМРО.

Партията припомня, че още преди избухването на войната е предложила на предишния премиер Кирил Петков пакет от мерки за превантивно извеждане на българите от територията на тогава евентуалния конфликт. Една от тези стъпки е „Карта българин“.

„Карта българин“ можеше да улесни процедурата за избягалите наши братя от Украйна, но егоизмът и самонадеяността на властиамщите, съчетани с огромна доза популизъм, надделяха над емпатията и хуманността. Ето защо сега ние зовем служебния кабинет да разгледа онези мерки, които предложихме още през месец февруари, и да помогне на запорожките българи, преди да е станало прекалено късно“, подчертават от ВМРО. /БГНЕС