Владо Николов, Георги Куртев и Здравка Евтимова: Материализмът съсипва бъдещето

Инвестицията в образованието е ключът към възпитанието на деца, полезни на обществото. Около този извод обединяват мисли няколко известни българи, с които репортер на БГНЕС разговаря на тема „отговорното родителство“.

Своя опит и методи в отглеждането и възпитанието на деца споделиха многодетните бащи – волейболният национал Владимир Николов и пиар експертът Георги Куртев. Към тях присъединяваме и мнението на майката и горда баба – писателката Здравка Евтимова.

Бившият национал и съпредседател на волейболния „Левски София“, Владимир Николов е баща на четири деца и според него най-добрата инвестиция и най-добре похарчените пари за бъдещето на децата са в образование. Той е на мнение, че възпитанието на децата е процес, в който родителите имат основна роля и отговорност, но също така това е отговорност и на цялото общество.

На волейболиста му прави впечатление, че родителите на деца, които са VII – VIII клас, все още ги водят и прибират от училище, докато в периода, когато той е бил дете, доста по-рано децата са ставали самостоятелни.

Бързите кредити не водят до бързи решения

Финансовата грамотност е изключително важна, смята Николов – както за родителите, така и за децата.

„Всеки един човек трябва да знае, че така рекламираните напоследък бързи кредити не водят до бързи решения, а водят до дългосрочни проблеми и това е в 100% от случаите. Това трябва да бъде обяснено“, подчерта Николов, като отбеляза, че трябва да се прави разлика между харчене и инвестиция.

Волейболистът е категоричен, че осигуряването на материални придобивки създава предпоставки децата да се разлигавят и родителите, които осигуряват всичко за своите деца, съсипват бъдещето им.

„Децата трябва да се научат да се борят за това, което получават. Когато го получават наготово, те спират да се борят. В секундата, в която родителите не са до тях, те вече не знаят как да се борят“, добави той.

Николов разказа, че с децата му разговарят много. „Говорим във вкъщи, опитваме се да поддържаме връзка с децата, опитваме се да не минава ден без да сме говорили за различни теми. Сега конкретно първите двама са се насочили към спорта. Коментираме, че ако искат да бъдат успешни, трябва да полагат повече усилия, трябва да влагат не само физически усилия, но да влагат интелект в това, което правят, трябва да влагат мисъл, трябва да бъдат по-ефективни“, обясни той.

Лесна печалба няма, парите се печелят с труд

Георги Куртев, пиар експерт на настоящия кмет на Столична община, е баща на шест деца на възраст от 10 до 22 години. По думите му въпросът за самостоятелността на децата е много важен и родителите трябва да помогнат на децата си да израснат като самостоятелни хора, които да взимат самостоятелни решения.

И докато неговото детство е преминало в игри, охлузени колене и шевове, които са му помогнали да се справи с трудностите и да добие самостоятелност, то днес той вижда много родители, които бдят като орлици децата си, които в един момент стават неспособни да се справят сами с житейските ситуации.

„Аз уча моите деца да уважават това, което имат, независимо дали е материално като пари, или материално като предмети, защото и за двете е положен някакъв труд“, каза Куртев, който също така учи децата си колко е важно да рециклират.

Според него подрастващите трябва да знаят, че лесна печалба няма и парите се печелят с труд.

„Не е нужно да имаш 6 дипломи, важното е да имаш голяма обща култура и нещата, които правиш, да знаеш как ги правиш, и винаги съм поставял образованието пред материалното. Да, децата трябва да са облечени и нахранени – никой не иска децата му да гладуват, но е важно образованието, защото една нация, която не е образована, страда“, заяви той и допълни, че родителите трябва да умеят да възпитават деца, които са смислени, достойни и полезни на обществото.

Куртев отбеляза, че не одобрява родителите да обсипват децата с предмети, защото така те ще очакват да получат всичко наготово в живота. Самият той сподели, че е дал на децата си свободата да избират с какво да се занимават, винаги е вярвал в техните избори и ги е подкрепял.

Родителят е този, който полага основата на бъдещия човек

„Моята вяра е, че човек, за да е щастлив, трябва да си върви по собствения път. Подкрепям, давам мнение, но в никакъв случай не съдя и в никакъв случай не размахвам пръст“, каза той и посочи, че за децата са доста обезкуражаващи думи от сорта на „аз казах ли ти, че това няма да стане по този начин“.

Децата искат да усещат, че родителят е винаги зад тях. „Слушайте децата си внимателно и бъдете честни и открити с тях“, посъветва Куртев и добави, че децата са отражение на родителите си и именно родителите са тези, които полагат основата на един бъдещ човек.

За сплавта между обич и строгост

Писателката Здравка Евтимова смята, че от най-ранна възраст децата трябва да бъдат приучвани към самостоятелност и от съвсем малки да добиват чувство за отговорност. Според нея в много семейства, където и двамата родители работят, този процес е естествен.

„Още от съвсем ранна възраст човек трябва да се учи как да се държи, така че да се впише в един колектив, а не да се превърне в гвоздей, който се забива в стената и закача дрехите на всички останали в този колектив, за да привлече вниманието с важността си“, заяви тя.

Евтимова отбеляза, че основата във възпитанието на децата е сплавта между обич и строгост. Давайки пример със собствените си внучета, писателката обясни, че е намерила формулата за приключването на всякакви глезотии и тръшкания, а именно думата „бюджет“. Евтимова подчерта, че глезотиите съсипват характера.

„Вместо глезотии, да обградим детето с една много, много голяма обич, като мантията на тази обич отгоре да е строгостта“, посъветва тя.

Писателката е убедена, че материалната осигуреност е нещо изключително необходимо и е важно детето да вижда как родителите работят, за да я постигнат и че нищо не им се дава „на тепсия“.

Важно е, когато родителят се върне уморен от работа, да не започне да се кара на детето, а да го включи в домашните задължения, като например да помогне в подреждането на масата, да поговори с него, а също и да му почете книжка вечер преди лягане. Именно това според Евтимова е първата стъпка към образоването на детето.

„Като знаете, като можете, вие сте майсторите, деца!“

Писателката сподели и личния си пример. Когато трите ѝ деца са били малки, тя им е поставяла задачи, като е следила до каква степен те са били изпълнени.

„Ако не са изпълнени добре тази задача се поставя пак на другия ден в двоен размер, докато човек свикне да я изпълнява качествено. И сигурно съм била много изискваща майка, но аз нямах време много да се занимавам с децата си. Единият ми син отговаряше за обучението на дъщеря ми по български и английски, другият по математика“, обясни тя.

Евтимова допълни, че е възлагала тези задачи на децата си, тъй като тя и съпругът ѝ са работили много, защото материалната страна в семейството им е куцала. „Те виждаха, че парите не растат по дърветата, а са плод на много, много труд и разбраха, че ако няма такъв труд, просто няма живот. Това е един от трудните примери, но аз съм убедена, че през трудностите се коват характерите“, разказа още писателката.

Евтимова заключи, че винаги е казвала на децата си: „Като знаете, като можете, вие сте майсторите, деца!“ Сега казва това и на внуците си, а какво ще стане, животът ще покаже. /БГНЕС

Тагове: