Владимир Малинов: Потреблението на руски газ на територията на ЕС е под 9%, а на Европа под 15%

Природният газ, който в момента се употребява не само в българската икономика, не само в икономиката на ЕС и като цяло в Европа, не е руски вече.


Данните, които ние, бъдейки член на Съвета на директорите на организацията на операторите на газопреносни мрежи в Европа, наблюдаваме, че потреблението на руски природен газ на територията на ЕС дори на дневна база е под 9%, а на територията на Европа е под 15%.

Това заяви Владимир Малинов, изпълнителен директор на Булгартрансгаз по време на форума "Зеленият преход в страните от Централна и Източна Европа 2023", предаде репортер на БГНЕС.

Малинов уточни, че природният газ вече не е руски, той е такъв, който идва от Каспийския регион, Северно море, Норвегия, САЩ, Северна Африка и т.н.

“Цената на природния газ дори и към момента, която е към около 30 евро за мегават не е най-ниската цена, която може да се достигне. При сключване на едни дългосрочни договори за нови залежи на газ могат да постигнат цени, които биха били два пъти по-ниски от тези в момента. Природният газ не е мръсна суровина, има въглероден отпечатък, но в момента има приложими технологии за улавянето на въглеродни емисии, така че в дългосрочен план природния газ може да се превърне от синя суровина в зелена суровина”, смята той.

Според него в рамките на зеления преход природният газ ще играе съществена роля. “В рамките на следващите 15-20 години считаме, че природният газ ще играе основополагаща роля”, каза още той. /БГНЕС