Младежи от гвардейски отряди мечтаят да станат генерали и командири

Момичета и момчета от Младежки гвардейски отряди имат амбицията и желанието един ден да станат част от Българската армия. Днес те провеждат традиционната си среща с държавния глава и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на България Румен Радев, предаде репортер на БГНЕС.

След като пред сградата на Администрацията на президента бе извършена тържествената смяна на почетния гвардейски караул по повод 6 май - Гергьовден и празник на Българската армия, президентът излезе, за да посрещне и съпроводи лично младежите от Младежки гвардейски отряди в президентската институция.

Пламен Трифонов от Габрово е командир на XIV Ученически гвардейски отряд. Пред БГНЕС той честити днешния празник на всички българи, както и Възкресение Христово.

Трифонов разказа, че от срещата си с президента очаква изключително полезна информация за развитието на младежите в България и родолюбивото и патриотично дело.

Младежът попада случайно в Ученическия гвардейски отряд. „За мен е изключително признание и чест да съм командир на този отряд по всичките зари-проверки, които имахме, и по национални празници“, сподели той.

Командирът на XIV Ученически гвардейски отряд – Габрово има амбицията един ден да стане част от Българската армия. „Смятам, и дори имам по-големи мечти, като да съм командир или с по-висок чин в Българската армия“, заяви той.

Йордана Барбова е част от XIII Младежки гвардейски отряд в Русе. Момичето също влиза съвсем ненадейно в отряда.

„Въобще не съжалявам, че влязох в този отряд, понеже това е нещо изключително невероятно, което не може да се опише просто с една дума“, каза Барбова.

В отряда, по думите ѝ, се учат на неща, които са изключително важни в днешно време. „Доста от българите не знаят собствената си история, което е жалко“, сподели наблюденията си тя. Според Барбова всеки един българин е длъжен да знае поне малка част от нашата история. За себе си сподели, че се впечатлява от цялата българска история – като започнем от самото създаване на българската държава, трудностите, през които е преминала през вековете. „Смятам, че има много поучителни истории, от които трябва да се учим“, каза още Барбова.

Момичето се вълнува срещата с президента, тъй като този шанс не се дава на всеки.

„Надявам се някой ден и аз да бъда част от Българската армия“, сподели още Барбова и призова да се гордеем, че сме българи и да ходим с високо вдигната глава.

Иван Кондилов от XVI Ученически гвардейски отряд при Средно училище „Св. Св. Кирил и Методий“ в град Рудозем също честити Гергьовден и Възкресение Христово на българите. „Въпреки, че сме в малък град и това е нещо ново за нас, ние го приехме като мисия, защото обичаме родината си и така общо взето създадохме отряда“, разказа той пред БГНЕС.

Младежът също се вълнува за днешната висока среща на "Дондуков" 2. „Това е уникална възможност на този ден, който е Денят на Българската армия, ние да имаме възможност да бъдем приети при президента на Републиката, който е главнокомандващ на военните сили на България“, каза той и добави, че това го зарежда с патриотични чувства.

Кондилов определи срещата като „много добра възможност“. „Просто е уникално. За младежи на нашата възраст това е един път в живота“, подчерта той.

Кондилов смята, че за всеки младеж, който е член на Младежки гвардейски отряди, би било чест един ден да бъде част от Националната гвардия. „Все пак това е национален символ, свързва се с родолюбие, просто е добра възможност“, отбеляза той.

На въпроса на какво учи отрядът, момчето отговори: „Учи на ред, дисциплина и най-важното – родолюбие“. /БГНЕС