Огромни опашки се извиха в НВИМ в Деня на Българската армия

Стотици хора посетиха Националния военноисторически музей (НВИМ), който по повод 6 май – Денят на Българската армия, бе с вход свободен. Огромни бяха опашките, които се извиха от родители и деца, нетърпеливи да влязат в кабините на трите машини, отворени специално за днешния празник – ракетен комплекс Фрог „Луна-М" и хеликоптерите М2 и М8, предаде репортер на БГНЕС.

„Днешният ден е изключително специален за нашия музей. Ние винаги много тържествено отбелязваме 6 май. През целия ден работим с вход свободен за нашата постоянна експозиция и за временните ни изложби, както и за външната ни експозиция, която се радва на изключително голям интерес както от малките ни посетители, така и от по-големите", каза пред БГНЕС Славея Сурчева, уредник в музея.

По-рано през деня посетителите имаха възможността да се насладят на празнична програма, включваща концерт на Представителния духов оркестър на Сухопътните войски, а след това по традиция да дегустират войнишка боб чорба, направена от военен готвач.

„Благодарение на командването за логистична поддръжка, нашите посетители имаха възможност да видят и съвременна походна кухня. Всъщност, това е модерна кухня, с която разполага Българската армия и която се използва сега в ученията ѝ", разказа Сурчева.

Най-голяма атракция за посетителите са трите отворени машини, част от външната експозиция на музея – ракетен комплекс Фрог „Луна-М" и два хеликоптера М2 и М8. „Гостите на нашия музея винаги искат да влязат в машините, да ги разгледат отвътре. Това се случва изключително рядко, обаче, тъй като се стремим първо да съхраним тяхното здраве, защото е опасно понякога да се качват, особено деца, по машините и в много редки случаи ги отваряме, така че да могат да ги видят отвътре", обясни Сурчева и добави, че през целия ден се вият опашки, за да могат децата да влязат в кабините на трите машини.

Интерес у посетителите предизвикват както постоянната експозиция, така и временните изложби. „Три временни изложби имаме в момента, които са достъпни не само в днешния ден, но и във всички работни дни на музея. Едната изложба е посветена на Българската армия и нейното развитие след 1989 г., т.е. последните 20 и няколко години", обърна внимание Сурчева.

Другата изложба също е изключително любопитна, тъй като тя е пространство за изживяване и е свързана с бомбардировките над София по време на Втората световна война. „Препоръчвам на всички да я разгледат, тъй като е изключително любопитно място за преживяване на това, което са преживели хората в столицата през Втората световна война", каза Сурчева.

Последната и най-нова изложба на НВИМ бе открита преди месец и е посветена на 20-годишнината от приемането на България в НАТО.

На въпроса колко приблизително души посетиха музея в Деня на Българската армия, Сурчева отговори няколко хиляди. „Аз съм изключително впечатлена и изненадана от многото хора, които дойдоха днес. Знаем, че тази година Гергьовден съвпада с Великден и ние лично очаквахме значително по-малко, а то се оказа, че хората днес са много повече от предходните години, което много ни изненада и ни радва, че те избраха да отбележат днешния празник в НВИМ", сподели още тя.

Людмил Ценков обясни пред БГНЕС, че е решил да посети НВИМ с дъщеря си, защото днес е празникът на армията. „Да види детето за какво става въпрос, да я запознаем с всичките неща. Защото вече, за съжаление, няма казарма, която да води младите, да им показва всички тези неща, затова явно ние трябва да го правим, благодарение на нашата прекрасна държава. И затова ние трябва от малки да им покажем за какво става въпрос, да са наясно, че не се знае нищо в един прекрасен ден", каза той и добави, че дъщеря му проявява интерес и пита.

Семейството на Божидар също е избрало да прекара деня си, разглеждайки музея и външната експозиция. Освен това и синът му Виктор днес има рожден ден. „Хем, че има рожден ден, хем да се разходим", каза той и обясни, че е важно още от ранна възраст децата да се запознаят с историята, за да заобичат България.

По думите на Божидар, една държава като има история, има и бъдеще.

Виктор пък сподели пред БГНЕС какво му е направило най-голямо впечатление в музея: „Вертолетите и всички други военни неща. И изтребителите. И без това днес имам рожден ден."

Костадин и семейството му също са избрали да посетят НВИМ по случай празника, както и за да разгледа детето му военната техника. „Важно е да знаят каква е историята на България, какво е било преди и да се запознаят с някои експонати, защото не се знае докога те ще са тук примерно и дали ще могат да ги видят втори път", подчерта той.

Костадин обясни, че синът му проявява интерес главно към вертолетите, самолетите и изтребителите. Детето му вече се е качило на един от хеликоптерите, а сега се редят на следващата опашка, за да може да се качи и на другия./БГНЕС