Свещеници и военни се поклониха пред българското военно гробище в РСМ

Денят на храбростта - 6 май, днес беше отбелязан и пред "Българския военен мемориал" в Ново село, в съседна Република Северна Македония, предаде репортер на БГНЕС.

Мемориалът, където са положени тленните останки на 71 български войници, се намира недалеч от град Струмица, в югоизточната част на Северна Македония. Това е едно от 471 български военни гробища на територията на днешна РСМ, където са погребани загиналите в Балканската, Междусъюзническата, както и от Първата Световна война. Те произхождат от всички области на днешна България и на отнетите с Ньойския договор територии на България.

Стотици граждани отдадоха почит на падналите български воини.

Заупокойна молитва в памет на героите бе отслужена заедно от струмишкия митрополит Наум от Македонската православна църква и Архимандрит Никанор от Българската православна църква, игумен на Църногорски (Гигински) манастир "Св.св. Козма и Дамян".

Почит към загиналите и отдадоха военни аташета от Унгария, Хърватия, Румъния и Великобритания, както и много дипломати. Сред гостите бяха евродепутатът Андрей Ковачев и генерал-лейтенант Димитър Илиев.

Курсанти от Висшето военновъздушно училище "Георги Бенковски" в Долна Митрополия поднесоха цветя.

В своето слово българският посланик в Скопие Ангел Ангелов подчерта, че днес повече от всякога трябва да познаваме историята си.

„Тук сме, за да изразим почит към падналите за България на територията на днешна РСМ от Беласица към Дойран, от Битоля до Охрид и Мокра планина. Това гробище е пример как трябва да изглеждат възстановените гробища на територията на Северна Македония“, каза посланик Ангелов и добави, че и днес българските войници в мисиите в Босна и Херцеговина и Косово достойно представляват България.

„Тук сме заедно, за да почетем паметта на всички паднали за обединението и освобождението на отечеството както в Струмишко, така и навсякъде другаде. Да измолим от Господ повече разум за живите, повече братство, приятелство и мир. Мирът не е даденост. Около нас ври и кипи, както в Украйна, така и в Близкия изток. Нека превъзмогнем онова, което ни е разделяло в миналото, с християнската православна вяра, добросъседство и братство, подаване на ръка, за да може великата идея за обединението на Европа след Втората световна война да бъде реалност и тук. Границите да станат символични и свободното движение на хора, стоки и услуги да се случи и за Северна Македония и нейните граждани. Това е единственият начин да преодолеем разединението, до което ни доведоха идеологиите в миналото. Вечна памет за загиналите за нашето мило отечество“, каза от своя страна евродепутатът Андрей Ковачев.

На честването не дойде нито един официален представител на властите в Скопие./БГНЕС

Наум подчерта, че това, което ни обединява като православни християни, е православната вяра, от която няма по-силна връзка в света.

„Христос Воскресе! Понякога се чудя когато се разправяме кой е бил българин, кой македонец, сърбин или грък. Всички сме православни и това е ключът, който трябва да определя отношението ни един към друг, нашето братство, приятелство и …. Бог да ви благослови! Чувствайте се като у дома, винаги сте добре дошли“, заяви митрополит Наум.