Вашингтон наложи нови санкции на Беларус

Съединените щати наложиха нови санкции срещу Беларус, които включват осем физически и пет юридически лица в списък за предполагаемо финансиране на беларуското правителство, съобщиха от Министерството на финансите.


"Това действие е насочено към няколко субекта, замесени в продължаващите репресии на беларуския режим срещу гражданското общество, съучастието в неоправданата война на Русия в Украйна и забогатяване на лидера на репресивния беларуски режим Александър Лукашенко", се казва в изявлението.

Лукашенко неведнъж е обвинявал Запада, че се опитва да го свали от власт, след като през 2020 г. избухнаха масови протести срещу управлението му след президентските избори, които според опозицията той е спечелил с измама. Лукашенко заяви, че е спечелил честно, като същевременно проведе мащабни репресии срещу опонентите си.

През годините на Беларус бяха наложени редица санкции във връзка с тези предполагаеми репресии и изборни измами. Минск също така позволи на Москва да използва беларуската територия, за да изпрати войски в Украйна на 24 февруари миналата година.

Сред физическите и юридическите лица, срещу които са насочени санкциите, са три държавни предприятия, както и директорът и дъщерно дружество на едно от тези предприятия, съобщи Министерството на финансите.

В съобщението се добавя, че санкциите са насочени и към четирима служители на беларуска държавна агенция, три лица, улесняващи заобикалянето на санкциите в подкрепа на правителството на Лукашенко, и един самолет, определен като замразен актив.

Сред дружествата, срещу които са насочени санкциите, са държавната авиокомпания и компанията за управление на Белоруския стоманодобивен завод, която произвежда стоманени продукти и преди това беше санкционирана и от Европейския съюз.

Министерството на финансите санкционира и базираното във Флорида съвместно предприятие с беларуския стоманодобивен завод BEL-KAP-STEEL LLC, съобщиха от ведомството. /БГНЕС