Вътрешният кръг на Путин: елитът на Русия затваря редиците си след бунта на „Вагнер“

Руският президент Владимир Путин разчита на група доверени сътрудници - много от тях се познават през целия си живот - за да поддържа властта си.

Неуспешният военен бунт в Русия през уикенда разкри уязвимостите на руската политическа система и накара елита на Кремъл да стегне редиците си около президента Владимир Путин. Наблюдателите в Русия и на Запад ще следят за признаци на вътрешни борби, докато членовете на елита - много от които са приятели на Путин през целия си живот - се обединяват в подкрепа на руския президент или се подготвят за предаване на властта. Това се казва в анализ на „Уолстрийт джърнъл“

Николай Патрушев

Николай Патрушев е доверено лице на Путин от 70-те години на миналия век, когато и двамата са служили в съветското КГБ, и е смятан за втория по сила човек в Русия заради връзките си със службите за сигурност и ролята си на секретар на Съвета за сигурност на Русия. Патрушев, който споделя мнението на президента, че Русия е в екзистенциална борба със Запада, помогна на Путин да съживи руския наследник на КГБ - Федералната служба за сигурност (ФСБ), която той оглавяваше от 1999 до 2008 г.

Михаил Мишустин

Назначаването през януари 2020 г. на Михаил Мишустин, малко известен ръководител на руската данъчна служба, за министър-председател подчерта предпочитанието на Путин да споделя властта с технократи, които не представляват голяма заплаха и разполагат с ограничена собствена властова база. След инвазията той играе ключова роля в битката на Русия да защити финансовата си система от наложените от Запада санкции и да изпълни плановете на Путин да гарантира, че обикновените руснаци няма да усетят твърде тежко ударите.

Сергей Кириенко

Първият заместник-началник на кабинета на Путин, Сергей Кириенко е бил министър-председател при Борис Елцин, а по-късно, при Путин, оглавява държавната корпорация за ядрена енергия „Росатом“. Кириенко се ползва с репутацията на способен държавен служител, независимо от идеологията на режима. Макар някога да е бил смятан от Запада за реформатор, Кириенко е санкциониран от САЩ след нахлуването на Русия в Украйна, където той подкрепя установяването на руско управление на окупираните от Москва територии.

Юрий Ковалчук

Юрий Ковалчук е основател и най-голям акционер на банка "Россия" и ръководи медийна група в Русия. Той е близък съветник на Путин и е един от най-влиятелните гласове в подкрепа на решението за нахлуване в Украйна. Дългогодишен приятел на руския лидер, той споделя визията на Путин за оспорване на военното и културното господство на Запада. САЩ го определят като „личния банкер на Путин“.

Александър Бортников

Александър Бортников е директор на Федералната служба за сигурност. Твърдолинеен и един от силовиците - елитната група лидери с тесни връзки с държавната сигурност, той работи за службите за сигурност от 1975 г. в родния град на Путин - Ленинград, сега Санкт Петербург. Бортников е поставен под санкции на САЩ през февруари 2022 г.

Сергей Наришкин

Сергей Наришкин е друг член на силовото ведомство, директор на Службата за външно разузнаване и бивш председател на Държавната дума, долната камара на руския парламент. През ноември миналата година директорът на ЦРУ Уилям Бърнс се срещна с Наришкин в Турция, за да предупреди Москва да не използва ядрени оръжия в конфликта в Украйна.

Генадий Тимченко

Генадий Тимченко е основател на Gunvor, компания за търговия с петрол, и също така инвестира в добив на газ и строителство на тръбопроводи. Връзките на Тимченко с Путин датират от началото на 90-те години. Бизнес интересите му съвпадат с политическите приоритети на Путин, който използва петролното и газовото богатство на Русия, за да възроди международното влияние на страната. По данни на Министерството на финансите на САЩ лидерът на Кремъл е инвестирал в Gunvor.

Аркадий Ротенберг

Аркадий Ротенберг е спечелил милиарди заедно с брат си Борис чрез договори за държавната енергийна компания „Газпром“ и зимните олимпийски игри в Сочи през 2014 г., според САЩ, които са наложили санкции срещу братята. Историята на Ротенберг с Путин датира от времето, когато двамата са били деца и са посещавали заедно клуб по бойни изкуства.

Игор Сечин

Игор Сечин е главен изпълнителен директор на държавната петролна компания „Роснефт“. През 90-те години на миналия век и в първите години на мандата си в Кремъл той е бил висш съветник на Путин в Санкт Петербург, а по-късно е бил заместник министър-председател. /БГНЕС