Вълна от фалити грози немските болници

Федерацията на германските болници предупреди за "безпрецедентна" вълна от фалити през следващата година поради енергийната криза и високата инфлация.

"Нашите клиники могат да бъдат засегнати от вълна от фалити през 2023 г.", заяви Гералд Гас, председател на групата пред местни медии, като добави, че планът за финансова помощ на правителството е бил недостатъчен.

Според годишно проучване, проведено от Германския болничен институт, 59% от болниците очакват огромни финансови загуби през тази година и вече работят с отрицателни маржове.

Понастоящем само 21 % от болниците се надяват на балансиран резултат за финансовата 2022 година.

Проучването установи също, че 56 % от болниците очакват икономическото положение да се влоши допълнително през следващата година.

Гас разкритикува неадекватния отговор на правителството на настоящата криза.

"Министърът на здравеопазването Карл Лаутербах беше казал, че медицината има приоритет пред икономиката, но това си остава празно обещание", каза той пред информационното издание RedaktionsNetzwerk Deutschland.

Гас заяви, че макар неотдавнашният план на правителството за компенсиране на увеличението на цените на енергията да е положително развитие, той не е достатъчен, тъй като болниците се нуждаят от по-голяма финансова подкрепа поради свързаното с инфлацията увеличение на общите разходи.

Според оценките на Федерацията на германските болници лечебните заведения се нуждаят спешно от финансова подкрепа в размер на около 15 млрд. евро, за да преодолеят настоящата криза./БГНЕС