Преговорите за Газа възобновени след ескалация на враждебността

В египетската столица Газа бяха подновени преговорите за примирие в Газа, след като първият кръг в събота завърши без резултат.

Делегацията на палестинската групировка Хамас е започнала среща с катарски и египетски посредници, каза източник от групировката. Посредниците са предложили 40-дневна пауза в боевете и размяна на заложници срещу палестински затворници. Това би било първото подобно примирие, откакто едноседмичното примирие през ноември доведе до размяна на заложници и затворници. Израел не е изпратил свои представители в Кайро.

Преговорите продължиха на фона на събития, които са противопоказни за един насърчителен диалог. Приблизително по същото време израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че приемането на искането на Хамас за прекратяване на войната в Газа, за да се постигне споразумение за освобождаване на заложници, би било "ужасно поражение" за Израел. "Приемането на исканията на Хамас би било ужасно поражение за държавата Израел. Това ще бъде огромна победа за Хамас, за Иран, за цялата ос на злото", каза той на заседание на кабинета. „Следователно Израел няма да се съгласи с исканията на Хамас, които означават капитулация, и ще продължи битката, докато не бъдат постигнати всички негови цели. „Не сме готови да приемем ситуация, в която батальоните на Хамас излизат от бункерите си, поемат отново контрола над Газа, възстановяват военната си инфраструктура и се връщат, за да заплашват гражданите на Израел“, категоричен бе Нетаняху.

На свой ред политическият ръководител на Хамас Исмаил Хания го обвини в саботиране на усилията на посредниците, насочени към примирие и размяна на заложници в Газа. Хания, намиращ се в арабското емирство Катар, където е щаб квартирата на Хамас, изтъкна, че премиерът Бенямин Нетаняху иска да "измисли постоянни оправдания за продължаване на агресията, разширяване на кръга от конфликти и саботиране на усилията, положени чрез различни посредници и страни".

Отделно Нетаняху обяви, че правителството му е решило да закрие базирания в Катар новинарски канал „Ал Джазира“, с който администрацията му има дългогодишна вражда. Правителството „единодушно реши: каналът за подстрекателство Ал Джазира ще бъде затворен в Израел“, оповести Нетаняху в мрежата X.

Съответно израелският министър на комуникациите нареди изземването на оборудването за излъчване на телевизията „Ал Джазира“. Съгласно заповедта на министър Шломо Кархи Израел ще конфискува устройства, „използвани за доставяне на съдържанието на канала“, включително оборудване за редактиране, камери, микрофони, сървъри и лаптопи, както и оборудване за безжично предаване и някои мобилни телефони.

Базираната в Катар телевизия „Ал Джазира“ осъди като "престъпен" хода на израелското правителство да забрани медията заради отразяването й на войната в Газа. „Ние осъждаме и заклеймяваме този престъпен акт от страна на Израел, който нарушава човешкото право на достъп до информация“, заяви на арабски „Ал Джазира“ в мрежата X. Телевизията бе обект на критики от Нетаняху и неговото правителство в последния кръг от дългогодишна вражда, започнала доста преди войната на Израел срещу Хамас в Газа. От началото на войната в Газа на 7 октомври „Ал Джазира“ постоянно излъчваше репортажи на терен, наблягайки на резултатите от военната кампания на Израел. Офисът на телевизията в Газа беше бомбардиран и двама от кореспондентите й бяха убити.

Решението на израелското правителство да закрие телевизия „Ал Джазира“ в страната бе разкритикувано и от Хамас като „явно нарушение на свободата на пресата“ и опит да се скрие „истината“ за войната в Газа. Палестинската въоръжена групировка, чиято безпрецедентна атака срещу Израел на 7 октомври м.г. разпали войната в Газа, заяви в изявление, че решението за затваряне на базирания в Катар новинарски канал е „репресивна и ответна мярка срещу професионалната роля на „Ал Джазира“ в разкриването на престъпления и нарушения“ в Газа и „представлява кулминацията на обявената война срещу журналистите... с цел прикриване на истината“.

Междувременно израелската армия съобщи, че е затворила Керем Шалом, ключовия граничен пункт към южната част на Газа, след като ракети са били изстреляни към пункта. „Приблизително 10 изстрелвания на снаряди бяха идентифицирани от зоната, съседна на пропускателния пункт Рафах, към района на Керем Шалом“, казва се в изявление на армията. Добавя се, че „пунктът Керем Шалом в момента е затворен за преминаване на камиони с хуманитарна помощ" за Газа.

От друга страна, кореспондент на АФП и свидетели съобщиха за обстрел и стрелба в района на град Газа, обстрел от хеликоптери в централната и южната част на Газа и ракетен удар по къща в района на Рафах. Израелската армия каза, че въздушни удари през изминалия ден са убили няколко екстремисти, включително трима в централната част на Газа, които са участвали в атаката през октомври.

След кратко затишие бяха възобновени обстрелите между Израел и действащата от Ливан проиранска групировка Хизбула. По-рано бе съобщено за израелски удар срещу село в Южен Ливан, при който са загинали трима души – двойка и тяхното дете. По непотвърдени данни имало още убити и немалко ранени. В отговор Хизбула изстреляла десетки ракети срещу Северен Израел и по-специално по Кирят Шмона.

Не случайно преговорте в Кайро приключиха без резултат скоро след началото им и делегацията на Хамас отлетя за централата на групировката в катарската столица Доха.

В същото време въздействието на войната се усеща все повече в целия свят, след като пропалестинските студенти от Австралия до Мексико и Европа следват примера на протестните лагери, създадени в Съединените щати. /БГНЕС, АФП