Нетаняху: Нищо няма да попречи на Израел да се защити

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху осъди "вулкана от антисемитизъм" и международните критики към войната на Израел в Газа, като настоя, че никакъв натиск няма да спрестраната му да се защити.

"Ако Израел бъде принуден да се изправи сам, той ще се изправи сам", заяви Нетаняху.

В речта си на церемонията в Деня на възпоменание за Холокоста в мемориала Яд Вашем в Йерусалим той изрази съжаление, че когато нацистите са убили шест милиона евреи по време на Втората световна война, неговият народ "е бил напълно беззащитен срещу тези, които са искали да ни унищожат.

"Нито един народ не ни се притече на помощ", каза той, докато израелското знаме беше спуснато траурно наполовина, а оцелелите от Холокоста се готвеха да запалят факли.

"Днес отново се изправяме срещу врагове, които искат да ни унищожат", заяви Нетаняху пред голямото множество, събрало се за церемонията, предаде АФП.

Един жълт стол седеше празен в знак на заложниците, които все още са в плен на Хамас в Газа.

"Казвам на световните лидери, че никакъв натиск, никакво решение на който и да е международен форум няма да попречи на Израел да се защити", заяви Нетаняху.

Той изрази съжаление за рязкото нарастване на критиките по света срещу Израел заради войната в Газа, което се разпали след безпрецедентната атака на Хамас на 7 октомври.

И осъди "този ужасен вулкан от антисемитизъм", който по думите му се разраства по целия свят.

Нетаняху също така сравни протестите, наблюдавани в университетите в Съединените щати и по света, с дискриминацията срещу евреите в германските университети по време на Втората световна война.

"Какво изкривяване на правосъдието и историята", каза той.

Критиката, каза той, не се дължи на "действията, които извършваме, а защото съществуваме... защото сме евреи. Вие няма да ни вържете ръцете... Израел ще продължи да се бори с човешкото зло... до победата", каза той./БГНЕС