Унгария отлага ратификацията на членството на Швеция в НАТО

Унгарският парламент няма да ратифицира членството на Швеция в НАТО преди лятната ваканция на депутатите, тъй като не е включил гласуването в дневния ред на сесията следващата седмица, съобщи унгарският портал index.hu.


Депутатът от опозицията Агнес Вадай съобщи във Facebook, че Орбан няма да включи гласуването за присъединяването на Швеция към НАТО в дневния ред за следващата седмица.

Унгарският парламент отлага решението в продължение на една година. Причините за отлагането не са известни. Знае се само, че няколко членове на парламентарната група на управляващата партия „Фидеш“ са обезпокоени от присъединяването на скандинавската страна, тъй като шведските политици критикуват политиката на правителството на Орбан.

БГНЕС припомня, че присъединяването на Швеция към НАТО вече изисква само съгласието на Турция и Унгария, които до момента го блокират. Поредното отлагане почти гарантира, че Швеция няма да се присъедини към Алианса преди или по време на срещата на върха на НАТО през юли.

По-рано генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг обяви, че на 6 юли ще се проведе среща на високо равнище между Турция, Швеция и Финландия с цел деблокиране на процеса по тяхното присъединяване. /БГНЕС