Украйна e изнесла 1,3 млн. тона продукти през Черно море

Украйна е изнесла 1,3 млн. тона продукти, откакто през август създаде коридор в Черно море, въпреки руските заплахи срещу корабите, които го използват, предаде АФП.


Украйна създаде коридора между черноморските си пристанища и Босфора, седмици след като Русия отказа да поднови споразумението, което ѝ позволяваше да изнася безопасно зърното си на световните пазари.

Предишното споразумение между враждуващите страни и основните износители на зърно беше постигнато с посредничеството на Турция и ООН миналата година, за да се защити продоволствената сигурност, особено за най-бедните страни.

Блокадата на украинските пристанища от страна на Русия след началото на пълномащабното ѝ нахлуване през февруари 2022 г. предизвика опасения за рязко повишаване на цените на храните и недостиг в уязвимите държави.

"Общо 62 плавателни съда използваха входния коридор, като 37 от тях вече са изнесли повече от 1,3 млн. тона украински селскостопански продукти и други товари", написа министърът на инфраструктурата Олександър Кубраков в X.

Четири кораба са се насочили към Босфора, а други 11 са влезли в пристанищата на Одеса за товарене, добави той.

Четири кораба са изнесли почти 130 000 тона зърно за страни от Африка, Азия и Европа през коридора, каза той.

Почти 33 милиона тона украински хранителни продукти са били изнесени по старото споразумение за зърно. Оттеглянето на Русия разтревожи африканските, южноамериканските и азиатските държави, които зависят от износа на Киев.

Москва заплаши да атакува кораби, напускащи или пристигащи в пристанища, контролирани от Киев, като същевременно нанесе удари по украински пристанищни и зърнени съоръжения през август и септември. /БГНЕС