Турция предприе наказателни действия срещу Мета

Турският орган за защита на конкуренцията наложи временна мярка на Meta Platforms Inc, която има за цел да възпрепятства споделянето на данни между платформите Инстаграм и Тредс, тъй като разследва възможна злоупотреба с господстващото положение на компанията на пазара, предаде АФП.


През декември органът започна разследване на Мета, компания майка на Фейсбук, като отвари нов раздел, във връзка с възможно нарушение на законодателството в областта на конкуренцията чрез свързване на нейните платформи за социални медии Инстаграм и по-новата Тредс.

Органът заяви, че временната мярка ще остане в сила до вземането на окончателно решение, тъй като данните, получени и обединени чрез тези две приложения, биха могли да "нарушат конкурентното право и да причинят непоправими вреди" на пазара.

Отделно от това турският орган глоби Мета с 148 000 долара дневно като част от отделно разследване във връзка със съобщението за уведомяване, което компанията изпраща на потребителите за споделяне на данни.

Уведомлението за споделяне на данни между услугите на компанията във Фейсбук, Инстаграм и УатсАп не предоставяше достатъчно информация и не беше достатъчно прозрачно, заяви той.

Уведомлението за потребителите също така е било предназначено да ги насочи да одобрят споделянето на данни, което не е било счетено за достатъчно, за да се отговори на опасенията за нарушаване на конкуренцията, добави тя. /БГНЕС