Tesla инвестира 15 млрд. долара в завод в Мексико

Самуел Гарсия, губернатор на мексиканския щат Нуево Леон, заяви, че Tesla и нейните доставчици ще инвестират 15 млрд. долара през следващите две години във фабрика, която все още е в процес на изграждане, което е три пъти повече от първоначално обявеното от мексиканските власти, съобщава Agerpres.


През март шефът на Tesla Елон Мъск обяви, че компанията ще открие гигафабрика в северния щат Нуево Леон като част от плановете на производителя на електромобили да се разшири в световен мащаб. Тогава Мъск не предостави подробности за инвестицията на Tesla, но мексикански официални лица заявиха, че фабриката ще включва инвестиция от 5 милиарда долара. В понеделник Самуел Гарсия информира, че съоръжението ще включва три пъти по-голяма сума от обявената през март.

"Tesla и нейните доставчици ще генерират инвестиции в размер на 15 млрд. долара за две години. Тази огромна сума ще изисква повече държавни разходи за магистрали и други обществени работи", заяви губернаторът.

Преди обявяването на новите планове на Tesla, тази година автомобилните производители BMW, General Motors и Ford обявиха планове за производство на електромобили в Мексико.

Източници, които са говорили при условие за анонимност, заявиха наскоро пред Ройтерс, че Tesla планира да започне производство в Мексико през 2025 г., но компанията не е обявила кога ще започне изграждането на гигафабриката или кога ще бъдат произведени първите автомобили.

Това ще бъде третата фабрика на Tesla в чужбина след тези в Шанхай (Китай) и Берлин (Германия) и първата в Латинска Америка. /БГНЕС