ЦИК: 702 наблюдатели са регистрирани за изборите

702 души са регистрирани като наблюдатели на изборите. В последната седмица ще има още регистрации. 3 са регистрираните социологически агенции – „Галъп интернешънъл”, с регистрирани 225 анкетьори, „Алфа рисърч” с 301 анкетьори и „Тренд” с 363 анкетьори. Това съобщи на редовния брифинг на ЦИК говорителят й Цветозар Томов, предаде репортер на БГНЕС.

В неделя изтича срокът за регистрация на социологическите агенции. Днес беше отменено решение на ЦИК за приемане на методически указания за изборите в страната в спорната точка 3, която се отнася за броенето на контролните разписки. Това не означава, че самото решение не е в сила в останалите си части, уточни Томов. ЦИК ще разгледа още веднъж въпроса за методическите указания за изборите извън страната, досега не сме взели решение за машинното гласуване там, уточни той.

„Един тревожен проблем във връзка с изборите е сегашната епидемична вълна. През тази седмица беше взето решение относно образуването на подвижни избирателни секции. Сега е в ход събирането на заявления за разкриване на тези секции. Картината не е ясна и вероятно ще е много динамична. От хода на епидемията зависи как ще се процедира. Засега ситуацията е много по-тежка в сравнение със ситуацията през юли. Карантинираните могат да подават заявленията си на сайта на ЦИК, могат да го направят и чрез портала на Държавна агенция Електронно управление. За разлика от изборите през април, избирателите могат да подават заявления и в самия изборен ден. Проблемът е единствено в това дали това развитие на епидемията няма да надхвърли капацитета за образуване на такива секции“, заяви Томов.

Запитан дали вотът може по някакъв начин да бъде манипулиран, Томов отговори, че независимо от различните мнения в ЦИК, никой не е искал да има броене с цел манипулация.

“Говорителите не сме от хората, които подкрепяме броенето. Нашите опасения са от опашките, спомняте си зала "Арена Армеец" през 2015 г.“, отбеляза той. Всички допълнително закупени 1600 устройства са доставени в склада с машините и ще бъдат използвани за изборите, заяви Росица Матева.

„В демо версиите на машините бюлетините не съответстват на действителния брой кандидати и за двата броя избори. Вече постъпи оплакване от една партия. Тези демо версии бяха изготвени преди да приключи регистрацията за тези избори. Ние не знаехме колко партии ще се регистрират, за да направим демо версията с конкретния брой. Демо версията е да покажем начина на гласуване - брой страници и т.н. Снощи взехме решение и изпратихме писмо на "Сиела Норма" с въпрос за колко време може да изготвят нова демо версия. Не е важно да има всички номера, важно е да се покаже на избирателите как да ги открият“, уточни тя. /БГНЕС