Свободни тежести, личен треньор и кетогенно хранене – най-добрият път към здравето

Пандемията и ограничителните мерки лишиха много хора от възможността да тренират в зала и да се грижат за свето тяло и форма. Оказва се обаче, че повечето от спортуващите го правят грешно и въпреки постигането на някакви резултати, се оказва, че си губят времето. Най-често това се дължи на липсата на треньор, който да показва как правилно се изпълняват упражненията, и който да начертае програмата, по която трениращият да работи.

Това каза в интервю за БГНЕС Милко Георгиев, който е кондиционен треньор и създател на спортен клуб SPIDER SPORT.

Именно чрез него, преди 17 години, той въвежда у нас понятието личен треньор, преподаващ трениране със свободни тежести, и днес изнася ноу-хау дори и за Китай. Наред с това Георгиев е и основоположник на Високо мазнинно ниско въглехидратното хранене в България.

„Идеята ми беше да се наблегне на работа с личен треньор, което позволява по-висока ефективност, позволява обучение – човек да повиши физическата си култура и да придобие знания. Посещаването на фитнес в 95% от случаите е неефективно и губене на време. Хората получават резултати, но спрямо това, което биха могли да получат, ако знаеха как правилно да тренират, си е чиста загуба на време. Освен това се контузват, получават мускулни дисбаланси и изкривявания", обясни Милко Георгиев.

"В последните години работим с хора, имащи нужда от рехабилитация по тази причина и по причина, че сме специализирани и в гръбначните изкривявания и можем да помогнем при следоперативни състояния. Ние сме свързващото звено между медицината и физическата активност. Тук работим от хора с контузии, хора след операция, и чак до олимпийски състезатели", представи накратко част от дейността си у нас, тъй като в повечето време Георгиев работи в Китай, където тренира националния им отбор по плажен волейбол.

Той подчерта, че преди години в клуба му е тренирал трикратният европейски медалист по бокс Тервел Пулев, а сега тренират състезатели по таекуондо, триатлон и др.

"Всеки вид тренировка има своите ползи. Наличието на свободни тежести, които са най-добрият начин за трениране, подпомага тренировката и има упражнения с тежести, които не могат да бъдат заместени със собствено тегло. Аз съм специалист в кондиционирането, което означава, че моята работа е да приведа тялото в най-добра работоспособност. Тренировките със собствено тегло са малка част от правилното кондициониране. Когато се тренира с външна тежест може да се затвори цялата кинетична верига в тялото от ръцете до краката и да се постигне едновременно усилие, което да преодолява външната тежест. Например, ако бутате кола с ръце и краката ви са запънати в земята, цялото тяло участва, няма как това да се случи само със собствено тегло", поясни специалистът и подчерта, че високоинтензивното натоварване води до добри резултати.

"Високоинтензивно натоварване обикновено се бърка с ритмично подскачане, което е високочестотно, а високоинтензивно е да се вдига много тежко и съответно спринтът е тежката форма на тичането. По-добре е да се редуват няколко спринта, отколкото да се тича километри", коментира той и добави, че бягането на пътека е лош избор, тъй като въздухът в помещението е застоял, ритъмът е постоянен, а стъпването е едно и също и травмира ставите.

Според него е по-добре да се тича през пресечена местност, за да може стъпалото да стъпва под различен ъгъл и по този начин износването на ставите да е минимално - усетът на тялото да поема натоварването в краката да се развива.

Казаното досега дава повод на Милко Георгиев да обърне внимание и на останалите митове, в които трениращи вярват.

"Митовете са наследство от ерата на културизма, където движението е подчинено на мускула. Правим сгъване за бицепс, защото ни интересува бицепс. Само, че това е едноставно движение, което е ротация. При нея лакътната става се травмира, а бицепсът става прекалено силен, което уврежда рамото и размества, и рамото, и лакътната става. Мит е, че трябва да гледаме на мускулите като на отправна точка, а всъщност трябва да гледаме движенията и те да са многоставни. Когато движиш тялото си на дадено упражнение, трябва да се движат поне две, три стави, за да може да няма вреда. След правилните движения, мускулите ще последват това развитие, което е истинското хармонично тяло, когато натоварваме цялото тяло, за разлика от доктор Франкенщайн, който сглобява нещо, като подбира по-голям бицепс или по-малка талия“, подчертава Георгиев.

От думите му стана ясно още, че тренирането само на определени групи също е грешно, защото разделя тялото на две.

"Загрявката също е мит, който в световен мащаб води до умора преди да започне същинската тренировка. Ако някой може да кляка със 100 кг работна тежест и започне да загрява с лост 20 кг, после с 40, 60, 80, 90 кг, той вече е уморен и е изрязал върха на производителността си. Вместо да започне да тренира със 110 кг и да слиза надолу, той вече се е уморил, отивайки нагоре. Загрявката има смисъл, ако човек трябва да увеличи концентрацията си или мобилността на ставите си, като второто смятам, че е грешка, тъй като липсата на мобилност е защита на организма срещу това крайниците да отидат там, където рядко са били преди това и където сме слаби", каза треньорът.

По отношение на кардиото, той е съгласен, че то е полезно, но само в случай, че е част от високоинтензивна тренировка. Уточнява, че кардиото трябва да е вследствие на тежка серия, последвана от леко възстановяване и след това от ново натоварване. Категоричен е, че това е най-добрият начин на трениране и е убеден, че постоянното и монотонно кардио е вредно при всички положения.

Храненето също е важен елемент по пътя за постигане на здрав дух в здраво тяло.

„Високо мазнинно ниско въглехидратно хранене ограничава въглехидратите, но не ги премахва. Тялото физиологично има нужда от някакво количество, което може и само да си произведе, но не е нужно да ограничаваме вкусовите си наслади от сладкото. Човек е добре да яде някакво количество въглехидрати, но то да е ограничено. Другият източник на енергия са мазнините и той трябва да бъде вдигнат. Освен, че те са източник на енергия, те са източник и на много витамини и са необходимото вещество за изграждане на стероидни хормони, като холестерола например“, обясни Георгиев принципа на този вид хранене и добави, че при него се залага предимно на животински протеини, защото те са най-пълноценни и съдържат всички необходими аминокиселини за тялото.

Попитан дали има нещо вярно в шегата, че ако си болен и ядеш пиле си взел всички антибиотици, създателят на клуба потвърди, че това е самата истина, която във времето се е доказала като вярна.

„Пилешката супа е най-достъпната субстанция, съдържаща животински мазнини. Тя позволява на тялото да се пребори с агента или вируса, който е атакувал организма. Така че пилешката супа или бульонът от телешки кости са най-доброто и те помагат, заради пълноценните животински мазнини и минерали, които съдържат“, посочи Георгиев.

Милко Георгиев бърза да призове хората да се пазят от крайности и да избягват екстремните хранителни режими, тъй като това може да даде временен ефект, но ще доведе до сериозно влошаване на здравето им.

Треньорът каза още, че тренировките и храненето оказват влияние и върху имунитета.

„Това което хората е добре да знаят е, че имунната система е пряко свързана с физическата активност и доброто хранене. От гледна точка на физическата активност, тежките тренировки водят до нужда от възстановяване на мускулите, в което пряко участие има имунната система. Това също е тренировка за нея. Например, Т-клетките, които подпомагат възстановяването на мускулите, участват и в борбата срещу вирусите“, обясни собственикът на две спортни зали в София и продължи: „Също така физическата активност води до отделянето на хормони на щастието, които водят до успокояване на човека. Това съдейства за по-доброто възстановяване на тялото след тренировка и работа на имунната система. Умората от упражненията пък води до по-добър сън“, заяви Георгиев.

Той препоръча след тренировка винаги да даваме възможност на тялото да се възстанови. Хората, които тренират без почивка, изпитват период на възход, след което се натрупва умора, имунитетът им пада и стават по-уязвими от външни фактори и вируси. /БГНЕС