Лук, червени чушки и броколи – яжте ги сурови

През последните години популярността на суровите храни нарасна. Това не означава, че в балансираната диета няма място за готвени храни (всъщност е точно обратното), но консумирането на някои храни в техния натурален вид понякога е по-полезно и наистина по-вкусно.


И сготвените, и суровите храни са полезни за здравето. Това наистина зависи от вида на храната. Готвенето на храната може да унищожи някои ензими и да повлияе на някои хранителни вещества. Консумирането на някои храни в суров вид ще гарантира, че те ще запазят хранителните си вещества. От друга страна, готвенето може да увеличи смилаемостта, достъпността на някои хранителни вещества и да унищожи вредните съединения и бактерии.

В заключение може да се каже, че не е задължително едното да е по-добро от другото. Въпреки че не е лоша идея да включите сурови храни в менюто си. Те са пълни с ползи за здравето, които бихте загубили, ако ги сготвите.

Лук

Лукът е пълен с антиоксиданти. Излагането на лука на топлина намалява ползите от фитохимикалите, които предпазват от рак.


Серните съединения в суровия лук също могат да помогнат за намаляване на нивата на холестерола, като насърчават производството на инсулин и помагат за разграждането на кръвните съсиреци.

Червени чушки

Те са нискокалорични и богати на витамин В6, витамин Е, магнезий и особено на витамин С.

Червените чушки трябва да се консумират сурови, тъй като готвенето значително намалява хранителните им вещества, по-специално витамините В и С.


Броколи

Броколите са една от онези храни, които разделят мненията за това как трябва да се консумират. Готвенето може да увеличи нивата на противораковите съединения, известни като глюкозинолати, както и да улесни храносмилането.

Но със сигурност можете да се възползвате и от консумацията им в суров вид. Всъщност суровите броколи могат да съдържат до 10 пъти повече сулфорафан (силен антиканцероген), отколкото сготвените броколи./БГНЕС

Тагове: