Свиленски: Политиките на служебния кабинет не са политиките на БСП

„Предполага се, че за да има следващ служебен кабинет на Румен Радев, няма да има редовно правителство, т.е. ще имаме приет бюджет от мнозинство неясно какво в НС, с неясно какви приоритети, в които със сигурност ще отсъстват социалните приоритети, а ще бъде наблегнато на военните приоритети, като гледаме мнозинството. Служебното правителство ще бъде длъжно да ги изпълнява – това ще бъде бюджетът, това ще бъдат политиките. Тъй като това не са политиките на БСП – затова взехме това решения, българските граждани да знаят, че политиките, провеждани от служебния кабинет, не са политиките, които БСП би искала да провежда“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на Nova News.


Той представи решението, взето от Националния съвет на БСП - партията да участва в разговори с втория и третия мандат: „Считаме, че държавата има нужда от редовно правителство и работещ парламент. Вариантите това да се случи е през втория и третия мандат“, каза Свиленски.

На въпрос защо БСП прекрати разговорите с ГЕРБ по отношение на съставяне на правителство с първия мандат, Свиленски обясни, че в петък се е провела среща с областните координатори на партията: „Чухме тяхното мнение и волята на партията. Ситуацията е такава, че 90% от областните председатели, от общинските координатори, от младежките председатели заявяват, че партията не е готова и не иска да участва в общ кабинет с ГЕРБ без ясни приоритети“, каза Свиленски и отхвърли спекулациите, че изявлението на главният прокурор е повлияло на решението на ИБ.

Социалистът посочи, че по време на последната среща с ГЕРБ, от „БСП за България“ отново са заявили приоритетите, които според социалистите трябва да има едно такова правителство – сред които бюджетен дефицит 4,5%, социална политика, както и категорична позиция за неизпращане на оръжие за Украйна. „В следващия момент получихме абсолютно противоречива и отрицателна реакция на тези наши приоритети. Няма как да участваме в такова правителство или да го подкрепим“, категоричен бе Свиленски.

По думите на социалиста, не е станало ясно нито на първата, нито на втората политическа сила, че партийно правителство в 49-ото НС не може да бъде съставено. По отношение на твърдението на ГЕРБ, че предлагат експертно правителство, той посочи: „Предлагат експертно правителство с най-партийния кандидат за министър председател. Еврокомисар на ГЕРБ какво е?“, попита Свиленски и посочи, че формулата за съставяне на редовно правителство изисква той да бъде експертен и с определени приоритети, около които всички да се обединят.

Народният представител от „БСП за България“ заяви, че парламентарната група на социалистите е единна и няма да има нито един отсъстващ от зала при гласуването на кабинет на ГЕРБ: „Няма да има нито един гласувал различно от решението, което взе Националният съвет – а именно да не се подкрепи правителството на ГЕРБ, ако то бъде внесено“, допълни той.

Според Свиленски съставяне на правителство с първия мандат не е възможно. По отношение на съставяне на кабинет с втория или третия мандат, той заяви: „Въпросът е кандидатът за премиер да бъде обсъждан заедно с приоритетите, а не хвърлен на масата, защото тези, които подхвърлят кандидатите за премиери, да си погледнат резултатите и да видят, че имат 69 или 64 депутати. Тези подходи можеш да ги прилагаш, когато си първа политическа сила със 120 народни представители“, обясни той.

По отношение на съставяне на правителство с втория и третия мандат, Свиленски заяви, че социалистите ще участват в такива разговори: „Ако стане ясно това правителство какво ще изпълнява, ако бъдат възложени ангажиментите на БСП – разбира се, че ще обсъдим и Националният съвет ще вземе решение. Искаме бюджетен дефицит 4,5%, да не се изнася оръжие за Украйна, да не са орязват социалните разходи – на тези неща държим“, посочи народният представител от „БСП за България“.

„Неяснотата до последния момент Борисов с кого иска да прави правителство му играе лоша шега и накрая няма да го направи с никого. Мисля, че шансовете за съставяне на правителство с втория мандат са повече отколкото шансовете такова да бъде съставено с първия“, допълни Свиленски и изрази необходимостта от съставяне на редовно правителство, тъй като ако такова не бъде сформирано, държавата остава без бюджет и без всички плащания, които следват от това.

Относно случващото се в съдебната система, социалистът каза: „Разглеждам конфликтът между Гешев и Сарафов като борба на лобита. БСП е била последователна винаги в позицията си относно съдебната система и главния прокурор. Искали сме оставката, бяхме първите на площада, когато влезе в президентството Главна прокуратура. Подкрепихме законодателството, ще внесем предложение между първо и второ четене, за да не бъде противоконституционни предложенията, защото стана ясно, че една част от тях са противоконституционни. Подхождаме отговорно“, каза в заключение Свиленски. /БГНЕС