Световните медии: Радев победи заради борбата с корупцията

Отразявайки резултатите от втория тур на президентските избори в България повечето световни медии съобщават, че убедителната победа на Румен Радев се дължи на последователната му политика за борба с корупцията.

Ройтерс информира, че българският президент Румен Радев спечели втори мандат с голяма преднина, тъй като избирателите в най-бедната страна в Европейския съюз подкрепиха силното му послание за борба с корупцията.

В материала се казва, че „изборите се провеждат на фона на широко разпространеното недоволство срещу корупцията по високите етажи на властта, което сложи край на десетилетното управление на бившия премиер Бойко Борисов през април и доведе до победа на новата антикорупционна партия на парламентарните избори миналата седмица”.

АФП също определи Радев като „популярен борец срещу корупцията в най-бедната страна на Европейския съюз, спечелил убедителна победа на изборите в неделя.

В репортаж за балотажа агенцията цитира думите на победителя: "България излиза от задънената улица. Българите гласуваха за промяна, за откъсване от корупцията, от грабежа и беззаконието, за изчистване на мафията от властта", заяви 58-годишният пилот на изтребител, след като социологическите агенции оцениха неговия дял от гласовете на 66%.

АФП подчерта, че загубилият изборите претендент за президентския пост Анастас Герджиков е побързал да признае поражението си, вземайки около 30% от гласовете, като в същото време цитира твърдението му, че "целият държавен апарат е работил за сегашния президент".

В материала на Дойче Веле се посочват антикорупционните протести от миналата пролет, подкрепени твърдо от Румен Радев, които доведоха до падането от власт на управлявалата повече от десетилетие страната партия ГЕРБ. Цитирано е мнението за резултатите от вота в неделя на политолога от Нов Български университет Антоний Тодоров: „Този вот е сблъсък между две визии: меката толерантност към ендемичната корупция и твърдото противопоставяне на един модел на управление, който използва публичната власт за частни цели".

Анадолска агенция акцентира върху рекордно ниската избирателна активност на изборите на 21 ноември. В кореспонденцията, информираща за резултатите от вота вчера се казва, че „от 6,66 милиона регистрирани гласоподаватели в България, само 2,5 милиона гласуваха, а избирателната активност остана около 33,%. Агенцията припомня, че на първия тур за избор на парламент и президент миналата неделя от Турция са дошли общо 90 000 гласа, а на втория тур броят на гласовете е бил около 23 000.

В информацията за резултатите от президентските избори у нас Eвронюз подчертава, че българите са изтощени от икономическата и здравна криза в момент, когато страната регистрира най-висока смъртност от коронавирус в ЕС. Евронюз определя политическа криза в България като най-тежката през последните 30 години. /БГНЕС