Столтенберг в Турция: Призив за одобрение на Швеция и Финландия; подкрепа от НАТО след труса

Време е Анкара да ратифицира кандидатурите на Швеция и Финландия за присъединяване към западния отбранителен съюз. Това заяви ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг при посещението си в Анкара на пресконференция с турския външен министър Мевлют Чавушоглу.

"Продължавам да вярвам, че сега е моментът да ратифицираме и Финландия, и Швеция", каза Столтенберг по време на разговорите в Анкара с турския външен министър, цитиран от АФП.

"Смятам, че и двете страни са предприели важни стъпки. Швеция променя конституцията си, създава постоянен механизъм и заявява, че този механизъм ще работи с Турция", каза той.

Подчертавайки, че Турция има изключително основателни опасения за сигурността, генералният секретар заяви: "Затова тероризмът беше разгледан в Тристранното споразумение. Борбата с тероризма е една от важните точки в дневния ред на НАТО. Смятам, че членството на двете държави в НАТО може да бъде ратифицирано на този етап. Основният въпрос е не да бъдат одобрени заедно, а да бъдат одобрени възможно най-скоро", каза той.

Заявявайки, че "смята, че изгарянето на свещената книга, Корана, е срамен акт", Столтенберг продължи: "Не съм съгласен с това. Разбирам чувствата на мюсюлманите в Турция и по целия свят, затова го осъждам по възможно най-категоричен начин. Смятам, че е положително, че шведският министър-председател също осъди тези действия. Бих искал да добавя, че одобрението на членството на тези две държави е решение на самата Турция".

Чавушоглу заяви: "Има стъпки, които и двете страни трябва да предприемат, особено Швеция".

Генералният секретар на НАТО заяви, че земетресението е най-голямото бедствие на територията на алианса, предаде от своя страна „Хюриет“.

Подчертавайки, че алиансът е на страната на Турция, Столтенберг заяви: "Време е НАТО да застане рамо до рамо с Турция".

Столтенберг заяви: "Съюзниците от НАТО продължават да оказват подкрепа. Самолети от Нидерландия, Норвегия и Великобритания превозват помощ без прекъсване. Във всички страни от НАТО бяха организирани кампании за набиране на средства. Те са символ на нашата солидарност".

По време на двустранната среща са обсъдени и някои регионални въпроси.

„Имахме възможност да обсъдим въпроси като войната в Украйна и споразумението за зърното“, каза Столтенберг.

Чавушоглу заяви: "Ние сме една от петте държави, които допринасят най-много за дейностите и мисиите на НАТО. Този принос ще продължи".

Чавушоглу допусна, че процесът на кандидатстване на Финландия може да бъде оценен отделно от този на Швеция. Той каза: "След изявлението на нашия президент за Финландия, ние говорихме за това с НАТО и свързаните с него страни. Членството на Финландия може да се разглежда отделно. Това вече може да бъде включено в дневния ред на срещата на нашия президент със Столтенберг", каза той.

Той подчерта, че позицията на Турция по отношение на членството на двете държави е ясна от самото начало.

"Тези две страни предприеха някои стъпки, но не би било правилно да се каже, че Швеция е изпълнила всички свои задължения. Да, те промениха конституцията. Сега законът е променен, но дейностите на ПКК и YPG продължават. Необходимо е да се отговори на опасенията на Турция. Би било погрешно да оценяваме изгарянето на нашата свещена книга и ислямофобията само в контекста на членството в НАТО. Това е престъпление от омраза, престъпление срещу човечеството. Те са в разрез с международното право и това е престъпление. В това отношение ние трябва да действаме в съответствие с международните норми, а не държавите".

Той добави: „Не сме против разширяването на НАТО. Искаме НАТО да стане по-силна и нашата работа ще продължи".

Столтенберг ще замине на обиколка в региона с турския президент след срещата с Чавушоглу, съобщи „Хабертюрк“. Там те ще се срещнат с министъра на националната отбрана Акар и ще посетят зоната на земетресението. Те ще разгледат подготовката на центровете за подслон, които ще бъдат предоставени от НАТО на място. /БГНЕС