Стартира 111-то издание на Откритото първенство на Австралия

В неделя срещу понеделник в 02:00 часа българско време ще започне 111-то и 55-о в Оупън Ерата издание на първия за годината турнир от Големия шлем – Аустрелиън Оупън. Надпреварата на „Мелбърн Парк“ ще се проведе между 16-29 януари, като обещава да е изключително интригуваща както при мъжете, така и при жените.

При мъжете най-големият въпрос е свързан със завръщането на Новак Джокович и това дали бившият номер 1 от Сърбия ще успее да спечели юбилейна десета титла в Мелбърн, с която да изравни рекордьора по отличия от Шлема Рафаел Надал. Джокера ще бъде пределно мотивиран да си върне короната на един от любимите турнири, след като миналата година бе депортиран от Австралия заради липсата на ваксина срещу коронавирус. Мерките в страната обаче бяха разхлабени и Ноле ще може да се бори с останалите за титлата в началото на тази година. Той започва кампанията си срещу 75-ия в ранглистата испанец Роберто Карбалес Баена. Джокович бе посрещнат с бурни овации от трибуните на „Род Лейвър Арена“ преди демонстративния мач с Ник Кирьос, което е добър знак за него, че няма да преобладава враждебно отношение от феновете по време на мачовете му в Мелбърн. Състоянието на Джокера също ще бъде следено внимателно, тъй като той игра с превръзка на подколянното сухожилие срещу Кирьос, след като получи проблем в полуфиналите на турнира в Аделаида наскоро.

Действащият шампион Надал ще се опита да вземе трета титла в Австралия, след като през миналата година обърна по впечатляващ начин на финала Даниил Медведев. Испанският Матадор започва защитата на титлата срещу талантливия британец Джак Дрейпър. Потенциален негов съперник на четвъртфиналите е Медведев, което ще бъде повторение на миналогодишния спор за трофея, а Стефанос Циципас и Феликс Оже-Алиасим са евентуални опоненти в полуфиналната фаза. Надал е поставен под номер 1 в основната схема на турнира, което означава, че ще бъде на корта срещу Дрейпър в първия ден от съревнованието. Той обаче няма шанс да стане номер 1 в света след края на надпреварата въпреки отсъствието на водача в ранглистата Карлос Алкарас. Младият испанец отказа участие поради травма на крака. Липсата на шампиона от Ю Ес Оупън ще предложи любопитна битка и за първото място в света, като с шансове да окупират върха в края на месеца са Джокович, Циципас и норвежецът Каспер Рууд.

Жените ще имат със сигурност нова шампионка, след като представителката на домакините Ашли Барти изненада всички с решението си да спре с професионалния тенис на едва 25-годишна възраст. Барти победи на финала американката Даниел Колинс, но сега всички погледи са приковани върху световната номер 1 Ига Швьонтек, която направи страхотна 2022 година, завършила с осем титли и само един загубен спор за трофей – в Острава, от Барбора Крейчикова. Полякинята има коварен жребий на старта на турнира, започвайки с германката Юле Нимайер. Финалистката на Уимбълдън Онс Жабер стартира срещу словенката Тамара Зиданшек, докато третата поставена Джесика Пегула от САЩ, която срази Швьонтек в дебютното издание на Юнайтед Къп, открива срещу румънката Жаклин Кристиан. Без съмнение един от най-интригуващите сблъсъци е на две бивши шампионки от АО – София Кенин и Виктория Азаренка. Коко Гоф, която стартира годината с убедителен триумф в Оукланд, започва срещу специалистката на двойки Катерина Синякова, а във втори кръг може да срещне бившата шампионка от Ню Йорк Ема Радукану в топ сблъсък.

Българското участие в тазгодишното издание на Аустрелиън Оупън включва двама тенисисти – по един при мъжете и при жените. Григор Димитров за поредна година ще играе в Мелбърн, докато при дамите ще участва Виктория Томова.

Първите ни ракети имат трудни откриващия съперници. Григор се изправя срещу Аслан Карацев, който го победи в четвъртфиналите на надпреварата преди две години. При успех над руснака, Димитров ще играе с победителя от двойката Ласло Джере – Зизу Бергс, като именно белгиецът бе този, който спря Адриан Андреев по пътя към основната схема на турнира. Потенциален съперник на Гришо в трети кръг е деветкратният шампион в Мелбърн Джокович. Вики стартира срещу олимпийската шампионка от Токио Белинда Бенчич. При победа над швейцарката, Томова ще играе с американка в следващия кръг – победителката от мача между непоставените Клеър Лу и Мадисън Бренгъл. Аустрелиън Оупън е най-силният турнир от Шлема за Димитров – той има три четвъртфинала и един полуфинал там през 2017, докато Вики два пъти достигна до първи кръг на турнира – през 2018 и миналата година. И двамата започват участието си в тазгодишното издание на турнира във вторник.

Преди началото на надпреварата спортът стана свидетел и на едно противоречиво решение, след като турнирният директор на АО Крейг Тайли заяви, че към тенисистите в тазгодишното издание няма да бъде изисквано да си правят тестове за коронавирус и ще могат да играят дори и да са носители на вируса. Той сподели още, че ако някой играч се чувства зле, е хубаво да остане у дома. Здравната политика сега е драстична промяна от стриктните протоколи, които бяха налице за съревнованието в последните две години. Турнирът през 2021 се проведе в затворен „балон“, като повечето мачове се играха без публика заради бум на заразени, докато миналата година Джокович бе депортиран заради липсата на ваксина срещу коронавирус. Тенисът, и в частност Аустрелиън Оупън, ще последва крикета, след като състезателят Мат Реншоу продължи да играе за Австралия в петдневен тестов мач срещу Южна Африка в Сидни миналата седмица, независимо че тества положително за COVID-19. Батсманът бе изолиран от съотборниците си в първите три дни на срещата, но се върна в домашната съблекалня след няколко негативни теста.

Общият награден фонд на Откритото на Австралия е над 53 млн. долара, което е с 3.38% повече в сравнение с миналата година и е своеобразен рекорд за турнира. Победителите при мъжете и жените на сингъл от надпреварата в Мелбърн ще приберат по малко над 2 млн. долара. Финалистите ще си тръгнат с чекове за по над 1 100 000 долара. Достигането до първи кръг носи на всеки тенисист близо 74 000 долара. /БГНЕС