Сърбия: един месец по-късно протестите отслабват, а опозицията залага на Европа

Месец след оспорваната изборна победа на управляващата партия опозицията в Сърбия се надява на силна реакция от страна на Европейския парламент, която да даде нов тласък на затихващото протестно движение.


"Постигнахме целта си и днес Европа и целият свят знаят, че хванахме крадците", заяви Мариника Тепич, един от лидерите на опозиционната коалиция "Сърбия против насилието" (СПН), която спечели 23,66 % от гласовете на изборите на 17 декември, на 14-та демонстрация в Белград.

Партията на президента Александър Вучич (СПП) спечели 46,75 % от гласовете на тези избори, които според европейските наблюдатели са били белязани от "сериозни нарушения", включително "купуване на гласове" и "подмяна на бюлетини".

От деня след изборите няколко хиляди демонстранти излязоха по улиците на Белград, като първоначално провеждаха ежедневни демонстрации до 30 декември, след което показаха признаци на загуба на инерция.

Сега опозицията възлага големи надежди на евродепутатите, които включиха в дневния си ред "положението в Сърбия след изборите".

"Получихме отлична новина от Европа, от нашето европейско семейство: в Европейския парламент ще се проведе дебат относно откраднатите избори в Сърбия", заяви Тепич.

Президентът Александър Вучич, който не обръща внимание на мобилизацията по улиците, настоява, че не обръща голямо внимание на дебата, насрочен за парламента в Страсбург.

"Интересувам се от сесията на сръбския парламент", коментира той. "Всеки опит на западняците да повлияят на решенията на сръбската администрация ще бъде обречен на неуспех".

Сръбският парламент има един месец, считано от 12 януари, за да проведе първата си сесия. Според официалните резултати СПП, която е на власт от 2012 г., ще има абсолютно мнозинство със 129 места от общо 250, а "Сърбия против насилието" ще има 65 депутати.

Опозицията обаче поддържа напрежението относно евентуална колективна оставка или някакъв друг начин за възпрепятстване на работата на парламента.

Представителите на управляващата партия не изглеждат притеснени, а сръбският президент изрази надеждата си, че правителството ще бъде съставено през март.

На най-оспорваните местни избори в Белград листата, свързана с управляващата партия, спечели 49 от 110-те места в общинския парламент, а СПП - 43.

Опозицията и наблюдателите твърдят, че СПП е организирала конвоирането на хиляди нерегистрирани гласоподаватели в столицата, за да гласуват "в мащаб, който решително е повлиял на резултата".

Според директора на неправителствената организация CRTA Раса Неделков "за това е било платено на много хора. Така че става дума и за корупция. Говорим за операция, която сигурно е струвала стотици хиляди евро".

Опозицията предприема серия от правни действия срещу тази предполагаема измама. На 12 януари беше подадена наказателна жалба, но съдът постанови, че тя е недопустима.

Според няколко правни експерти по-голямата част от сръбските институции са под контрола на държавата, което прави изхода от институционалните обжалвания несигурен.

"Предстои да видим какво ще каже Конституционният съд, но ако безрезултатно изчерпим всички правни механизми, тогава можем да заключим, че вече не сме псевдодемокрация, а по-скоро автокрация", заяви в интервю за агенция "Фонет" професорът по конституционно право Танасие Маринкович, който е и член на националната избирателна комисия.

"Изборите приключиха", каза Александър Вучич. "Решението се взема от РИК (избирателната комисия), а не от медиите или политиците".

Президентът заяви също, че няма проблем с продължаването на протестите по улиците, "стига демонстрантите да не бият никого и да не нахлуват в институциите", като имаше предвид опита за проникване в кметството на Белград на 24 декември.

Демонстрантите бяха отблъснати от полицията и повече от 30 души бяха арестувани. Някои от тях все още са задържани близо месец по-късно.

------------------------------------------------------

Уна Саблякович, АФП