Швеция прекрати разследването на експлозиите по "Северен поток"

Шведските власти решиха да прекратят разследването на експлозиите по газопроводите "Северен поток" от септември 2022 г., тъй като не са компетентни, съобщи „US News”.


Разследването на Швеция беше само едно от трите разследвания на експлозиите. Дания и Германия също проучват взривовете.

Нападението, което се случи в момент, когато Европа се опитваше да се откъсне от руските енергийни източници след пълномащабното нахлуване на Кремъл в Украйна, допринесе за напрежението, което последва началото на войната. Извършителят на саботажа е голяма международна загадка.

Прокурор Матс Люнгквист от шведската прокуратура заяви, че "разследването е систематично и задълбочено".

"На фона на ситуацията, в която се намираме сега, можем да заявим, че шведската юрисдикция не се прилага", каза Люнгквист.

„Разследването в Германия продължава и поради тайната, която цари в международното правно сътрудничество, не мога да коментирам повече за осъщественото сътрудничество", добави той.

"Също така няма да мога да коментирам нищо повече относно заключенията на шведското разследване или да коментирам заподозрени лица в шведското разследване", заяви прокурорът.

"Имахме задълбочено сътрудничество с разследването, провеждано от германските власти. В рамките на това правно сътрудничество успяхме да предадем материали, които могат да бъдат използвани като доказателства в германското разследване", каза той./БГНЕС