"Шпигел" с нови данни за диверсията срещу „Северен поток”

Германското издание "Шпигел" назова модела и курса на яхтата, която вероятно е била използвана при подготовката на атаката срещу „Северен поток”.

"В случая с терористичната атака срещу газопроводите "Северен поток" в Балтийско море излизат нови подробности. Плавателният съд, на който се смята, че диверсантите са транспортирали взривни устройства, е ветроходната яхта "Андромеда" с пристанище Бреге на остров Рюген", пише вестникът, позовавайки се на ведомствени източници.

Според изданието 15-метровата Bavaria Cruiser 50 е била наета от неидентифицирани лица чрез чартърна фирма Rügen. Изданието публикува и снимка на яхтата. Според вестника корабът е започнал пътуването си от пристанището Рощок-Варнемюнде, след което е акостирал за кратко в пристанището Вик, разположено в северната част на острова.

По-рано германската федерална прокуратура съобщи, че от 18 до 20 януари 2023 г. е претърсила неназован кораб във връзка с подозрителен лизинг. Агенцията също потвърди, че въпросният кораб може да се използва за транспортиране на взривни устройства за подкопаване на Северните потоци. Според прокуратурата няма подозрения за служители на германската компания, наела кораба.

По-рано тази седмица редица западни медии писаха, че диверсията със „Северните потоци” била извършена от украински олигарх, без знанието на властите в Киев. Редица анализатори и медии изразиха силни съмнения в тази версия. Те смятат за достоверна версията на американският разследващ журналист Сеймър Хърш, според когото тръбите са взривени от САЩ с помощта на Норвегия. /БГНЕС

Берлин / Германия