Семена за посев от Индия носят опасна болест по доматите

Семена за домати, внос от Индия, са били заразени с изключително опасния вирус на кафявото набраздяване по доматите. Вирусът е нанася трайни щети, включително деформация на плодовете, неравномерно узряване и лош търговски вид, като 100% от продукцията на земеделците бива бракувана.

Заразената пратка семена от Индия е била засечена у нас след проби в Централната лаборатория по карантина на растенията, която извършва фитосанитарна лабораторна експертиза на всички пратки семена и растения, които се внасят от трети страни у нас. Те се правят по два европейски регламента, които държавата ни прилага. Това съобщава служебният министър на земеделието Явор Гечев, предаде репортер на БГНЕС.

Така в периода от началото на годината до 31 юли са внесени 18 пратки семена и три партиди растения за засаждане. Всички те са тествани в лабораторията за наличие на опасни зарази. Положителна е била само една проба.

Вирусът се предава лесно – чрез допир със заразени дрехи или инструменти. Най-застрашени са оранжерийните производители, където плътността на растенията е най-голяма. Дори едно инфектирано с кафяво набраздяване растение би могло да предизвика епидемия в оранжерията и да нанесе огромни щети на производителите. Заразата се отличава с висока устойчивост, тъй като запазва своята способност да инфектира по няколко месеца дори в инертна среда. Единственият начин да се докаже наличието му е чрез специализиран PCR-тест. /БГНЕС

Тагове: