Сдружението "Цар Борис III" официално е заличено от Централния регистър на РСМ

Българският културен център и сдружение "Цар Борис III" в Охрид е заличен от Централния регистър на РС Македония след решение на Министерството на правосъдието и полученото отрицателно становище от Комисията за употреба на имената на исторически личности, предаде репортер на БГНЕС.

С това решение клубът повече не съществува като НПО, ще бъдат заличени банковите сметки и ще бъдат прекратени договорите за наем на помещения, с което на практика те се заличават.

Същата процедура по Закона за сдруженията и фондациите беше проведена преди това по отношение на сдружение "Иван Михайлов" в Битоля.

Това е резултат от гласуваната единодушно в парламента промяна в Закона за сдруженията и фондациите, която забрани със задна дата създаването на организации, които с наименованието, програмата, целите и дейността си „подбуждат и призовават към агресия, към национална, расова, религиозна омраза или друга нетърпимост, нетолерантност, геноцид, изтребление, разпространение и подпомагане, поощряване и одобряване на фашизма, нацизма, националсоциализма и Третия райх спрямо гражданите на страната“, както се твърди в официалната анотация към забраната.

В нея се казва още, че сдруженията имат три месеца да сменят имената си.

БГНЕС припомня, че на 30 март министърът на правосъдието Кренар Лога подписа решение за закриване на Българския клуб "Цар Борис III" в Охрид.

Репортерът на БГНЕС от Скопие подчертава, че новината за заличаването на Българския клуб от Охрид първо е обявена от проруската и просръбска крайно лява формация „Левица“.

Точно тази формация на 6 октомври миналата година официално поиска закриването от страна на Прокуратурата в Охрид на Културния клуб „Цар Борис Трети“.

Агенция БГНЕС припомня, че срещу клуба имаше стрелба с огнестрелно оръжие, по чудо нямаше пострадали. До момента няма информация, че извършителите се издирват.

Българският държавен глава реагира бурно на ходовете срещу българските клубове и обяви жалби до международни съдилища, както и заяви, че ще бъде уведомена Европейската комисия. Българската оценка е, че това е израз на безсилие и паника от македонска страна.

На 19 януари 2023 г. в Охрид жестоко бе пребит секретарят на Българския клуб "Цар Борис III" Християн Пендиков. /БГНЕС