Съществува ли Коледа в Стар Трек

В "Стар Трек" има версия на човечеството, която е отминала религиите и свързаните с тях празници, но има намеци, че някаква версия на Коледа все още може да се празнува в бъдещето на последната граница, предава "Screen Rant". По-голямата част от "Стар Трек" се развива през 23-ти и 24-ти век, където човечеството е еволюирало значително. След първия контакт с вулканците в края на XXI век Земята постепенно се превръща в утопия, свободна от болести, бедност и безнадеждност.

Друга значителна промяна в човечеството е отхвърлянето на религията. Създателят на франчайза Джийн Родънбъри е бил известен атеист и е смятал, че религията е един от най-големите източници на разделение на Земята. В идиличната му представа за бъдещето Земята и почти всички нейни граждани стават агностици, считайки религиозните вярвания за древни суеверия. Въпреки това все още има няколко намека, че Коледа запазва някакво присъствие в бъдещето на "Стар Трек". За коледно парти на "Ентърпрайз" се споменава още в епизода "Кинжал на ума" от "Star Trek: The Original Series", а празникът се споменава между другото в почти всички серии на "Стар Трек".

Най-откритото споменаване на Коледа във франчайза се случва във филма "Star Trek Generations". След като е засмукан в извънпространствената лента, известна като Нексус, капитан Жан-Люк Пикард преживява алтернативна реалност, в която се изпълняват най-съкровените му желания. Тези желания придобиват формата на радостна коледна вечер със семейството, което Пикар никога не е имал. Илюзията е пълна с коледна елха и деца, които отварят подаръци.

Това не е задължително потвърждение, че Коледа все още се празнува по такъв старомоден начин през 24-ти век. Пикард е едновременно любител на историята и нещо като традиционалист, така че някои древни земни обичаи може просто да му допадат лично. Това обаче подсказва, че светската версия на празника все още може да се празнува от част от човечеството, като се възприемат топлите и общностни аспекти на празника, които имат малко общо с религията.

Какви празници се празнуват в "Стар Трек"

Все още има няколко празника, които се празнуват в бъдещето, изобразено в "Стар Трек". По-специално, Денят на първия контакт е дълбоко важен ден на Земята, отбелязващ прехода на човечеството от насилственото му, объркано юношество към напредналата култура, в която ще се превърне до ерата на Федерацията. По подобен начин Денят на Федерацията се празнува в чест на многопланетния съюз, който ще окаже влияние върху почти всяка обитаема планета в квадрант Алфа.

Странно, но има достатъчно доказателства, че друг донякъде архаичен земен празник все още се празнува в епохата на "Стар Трек" - Денят на благодарността. Открити препратки към това, че Денят на благодарността все още се празнува, правят капитан Кърк и командир Трип Тъкър в предисторията на поредицата "Star Trek: Enterprise". Денят на благодарността се отбелязва и сред висшия персонал в "Star Trek: Deep Space Nine". Дори мичман Силвия Тили споменава за нещастен случай, свързан с Деня на благодарността, в "Star Trek: Discovery". Религията може и да не е оцеляла на бъдещата Земя от Стар Трек, но някои празници изглежда са оцелели, което позволява дори в далечното бъдеще да се споменават Коледа и Денят на благодарността. /БГНЕС