Японско анимационно студио дава нов живот на хората с аутизъм

Японско анимационно студио дава нов живот за хората с аутизъм.


Шоко Сакума казва, че работата в счетоводството е била трудна за нея, но сега използва детската си любов към рисуването на новото си работно място.

Тази новаторска инициатива има за цел да осигури професионално обучение и увереност на хората с аутизъм, които трудно се справят в японската работна среда, която често е изпълнена с голям стрес и дълги работни часове.

"Бях много лоша в числата, което беше първото нещо, което ме притесняваше", заяви Сакума в Shake Hands, работното ѝ място от миналата година в Киото, Западна Япония.

"Загубвах неща... Вещи на клиентите, които са много важни и които никога не трябва да губиш", обясни 39-годишната жена пред АФП.

Със синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ) и разстройство от аутистичния спектър (РАС) Сакума обясни, че е имала проблеми с концентрацията върху счетоводството и в крайна сметка е започнала да развива биполярно разстройство. Понякога не можела да излиза от дома си. Сега прекарва работните си дни на преградено бюро - което ѝ помага да се съсредоточи - като добавя цифрови ефекти към аниме кадри.

"С моята личност не мога да премина към следващата стъпка, ако не разбера добре всеки детайл. Преподавателите тук приемат, че съм такава, и ме обучават по много деликатен начин. Чувствам се спокойна тук. Забавлявам се", заяви тя.

Повече информираност

Дълго време в Япония уврежданията в развитието като аутистичното разстройство се смятаха за въпрос на личност, но научните изследвания помогнаха за повишаване на обществената осведоменост и за промяна на обществената политика.

През 2004 г. Япония прие закон, с който признава заболявания като аутизъм, дефицит на вниманието и хиперактивност (СДВХ) и затруднения в ученето. Страната задължава училищата да откриват и подкрепят деца, нуждаещи се от специални грижи.

Токио също така разшири обхвата на т.нар. заведения от тип "Б" - работни места, които преди се грижеха само за лица със заболявания като синдрома на Даун. Сега тези институции наброяват около 16 000.

Инструкторът Юки Кавай отбеляза, че препятствията в други среди могат да бъдат предимство в анимацията: "Анимационният филм се изгражда на базата на т.нар. времеви лист - план, който командва всяко движение на героите."

"При създаването на анимации няма абстрактни правила ... което е лесно за разбиране от хора като нас", каза той.

"Ужасен инцидент"

Самият Кавай е диагностициран със СДВХ след завършване на училище по изкуства и дизайн и "ужасна случайност" при първата му работа в сферата на продажбите.

"Често не можех да стана сутрин или не можех да стигна навреме до офиса. Не можех да се справям с телефонните обаждания, защото много пъти не можех да напиша правилно името на човека", обясни той.

Подобен опит за хората с аутизъм може да предизвика проблеми с психичното здраве, категоричен е Юджи Уменага, професор от университета "Уаседа" и специалист по психично здраве и обучителни трудности.

"Много хора, които ме посещават, проявяват симптоми на депресия", каза той и добави, че някои хора с аутизъм изпадат в депресия, защото симптомите им затрудняват работата.

"Антидепресантите не им действат, защото в случая с аутизма спусъкът са неговите симптоми, които затрудняват отношенията с шефове и колеги", посочи професорът.

"Чудесен потенциал"

Shake Hands е предоставил анимационни сцени за няколко филмови хита и е спечелил поръчка от малайзийска фирма за създаване на рекламен аниме филм.

В студиото звучи оптимистична музика, за да се чувстват комфортно около 10-те служители.

"В тиха среда някои хора са чувствителни към разговорите на други хора, защото си мислят, че те могат да бъдат обект на техните разговори", заяви Момока Цуджи, член на персонала.

На работниците, които получават символична заплата, се напомня да правят почасови почивки, а хората могат да започват и спират, когато пожелаят, дори и късно през нощта.

"Някои от колегите ни не се чувстват комфортно за директни разговори, затова общуваме чрез интранет чат функция", каза Томоя Савада, 34 г., ръководител на анимационното студио.

Професор Уменага се надява, че Shake Hands ще вдъхнови други инициативи по примера на Exceptional Minds, американско анимационно студио в Холивуд, което осигурява професионално обучение за ученици с аутизъм.

"За да помогнем на прекрасния им потенциал да изгрее, трябва да им осигурим подходяща среда - от детското образование до професионалното обучение", подчерта професорът. /БГНЕС