Ая Накамура благодари за подкрепата на феновете относно расистки скандал

Френската поп звезда Ая Накамура, която се оказа в центъра на расистки скандал след слуховете, че ще пее на церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж, благодари на феновете за подкрепата, след като спечели три големи награди на френските награди Les Flammes за рап, R&B и поп, съобщи „Гардиън“.


"За мен това е голяма чест, защото да си чернокож изпълнител и да идваш от предградията е много трудно", каза Накамура пред публиката на церемонията, която откри със смесица от свои песни. Тя посвети наградите си - изпълнителка на годината, поп албум на годината и международна звезда на годината - "на всички чернокожи жени".

Когато през февруари френските медии за пръв път съобщиха, че президентът Еманюел Макрон подкрепя участието на Накамура на Олимпийските игри, много крайнодесни политици, сред които Марин Льо Пен, и десни, включително лидерът на Сената Жерар Ларше, разкритикуваха певицата и нейната музика.

Малка екстремистка група, наричаща себе си "Националите", разпъна плакат край река Сена, на който пишеше: "Няма как, Ая, това е Париж, а не пазарът в Бамако". Впоследствие парижката прокуратура започна разследване на предполагаеми расистки обиди срещу певицата.

Церемонията по връчването на наградите, която за първи път се излъчваше на живо по телевизията, имаше политически тон. В речта си при откриването комикът Уали Диа изрази съжаление за расистката разправа с Накамура, най-слушаната френска певица в света, и разкритикува френския министър на културата Рашида Дати за нейното мълчание по темата.

Рапърът Médine изпълни песента си Gaza Soccer Beach, като я посвети на палестинския народ. Зад него на екран, който покриваше всички страни на сцената, бяха показани имената и възрастта на децата, убити в Газа при израелските бомбардировки, последвали нападението на Хамас на 7 октомври. "На стените няма достатъчно място, за да напишем имената на 35 000 жертви", каза той.

"Сърцата ни са палестински... сърцата ни са човешки", каза Нордин Гансо, водещ на церемонията.

Франция, вторият по големина пазар за рап музика в света след САЩ, беше домакин на първата церемония по връчване на наградите Les Flammes за рап, R&B и афробийтс миналата година, след като години наред беше критикувана, че популярните жанрове са крайно недостатъчно представени на основните музикални награди в страната. /БГНЕС