Ръст на продажбите на нови автомобили в Европа с 13,9% през 2023 г.

Продажбите на нови автомобили в Европа нараснаха с 13,9 % през 2023 г., повечето от които са хибридни и електрически автомобили, но също и на бензиновите модели, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA), предаде АФП.


По-специално френският, италианският и испанският пазар отбелязаха двуцифрено увеличение в сравнение с 2022 г. Въпреки това Германия, най-големият пазар на континента, се срещна със спад от 23% на годишна база и внезапното прекратяване на бонусите за покупка на електрически автомобили.

Като цяло, след три много сложни години, краят на недостига на електронни части позволи на автомобилната индустрия да възобнови доставките. Но пазарът остана забавен от инфлацията, особено към края на годината.

Хибридните автомобили бяха основните бенефициенти на възстановяването на пазара, с повече от 2,7 милиона продадени единици и пазарен дял от 25,8%.

Продажбите на електрическите автомобили също имаха значително покачване от 37% на годишна база и достигнаха пазарен дял от 14,6%, изпреварвайки за първи път за цяла година дизеловите автомобили (13,6%).

През 2021 г. на автомобилите, задвижвани от батерии, се падат едва 9,1% от продажбите, а през 2019 г. - 1,9%.

Тъй като през 2035 г. продажбата на автомобили с двигатели с вътрешно горене ще бъде забранена в Европа, всички производители са увеличили предлагането на хибридни и електрически автомобили.

Но автомобилите с бензинови двигатели също се възползваха от възстановяването на пазара (ръст от 10,6% на годишна база), особено в Италия и Германия. Те все още представляват 35,3% от европейските продажби с 3,7 милиона продадени единици.

Възстановяването на европейския пазар се дължи на неговия лидер, групата Volkswagen, с 2,8 млн. продадени автомобила и на групата Renault (номер три по продажби с 1,2 млн. единици).

Номер две в Европа, Stellantis, остана по-близо до данните от 2022 г., с 1,9 млн. продадени автомобила и спад по-специално за марките Fiat и Citroën. /БГНЕС