„Rheinmetall“ открива в Румъния център за обслужване на използвани от Украйна оръжия

Германският отбранителен концерн „Rheinmetall“ изгражда в Румъния, на границата с Украйна, център за обслужване на оръжия, използвани от Киев. В него ще се обслужват гаубици, танкове „Леопард“ и „Чалънджър“, произведени съответно в Германия и Великобритания, както и бойни машини на пехотата „Marder“, бронетранспортьори „Fuchs“ и военни камиони.

"Сервизният център трябва да играе централна роля в поддържането на оперативната готовност на западните бойни системи, използвани в Украйна, и в осигуряването на налична логистична подкрепа", се казва в коментар на „Rheinmetall“, цитиран от Ройтерс. Концернът заяви, че основната му цел е "да осигури на силите на НАТО и на Украйна възможно най-добрата подкрепа.

Планира се центърът да започне да функционира до края на април. Той ще бъде разположен в румънския град Сату Маре, близо до украинската граница. През юни 2022 г. „Rheinmetall“ създаде подобен център в Литва, за да обслужва оборудването на НАТО в балтийските държави.

Оперативната печалба на „Rheinmetall“ за 2022 г. достигна рекордните 754 млн. евро, което е с 27% повече в сравнение с 2021 г. Главният изпълнителен директор на „Rheinmetall“ Армин Папергер заяви, че печалбата на компанията до голяма степен се дължи на "войната в Европа". /БГНЕС