Разделени и наранени САЩ отбелязват 20 -ата годишнина на 9/11

Американците отбелязват в събота 20 -ата годишнина от 11 септември, когато като войските най-накрая излязоха от Афганистан, но националното разделение - а за президента Джо Байдън политическата опасност, засенчва всяко чувство за близост.

Цяло поколение е израснало от сутринта на 11 септември 2001 г.

Междувременно основателят на Ал Кайда Осама бин Ладен беше преследван и убит. Нов небостъргач извиси снага над Манхатън, замествайки кулите близнаци. И преди по-малко от две седмици последните американски войници излетяха от летището в Кабул, слагайки край на така наречената „вечна война“.

Но 11 септември никога няма да си отиде напълно.

Талибаните, които някога бяха приютили бин Ладен, отново управляват Афганистан. Могъщата американска армия е унижена. В залива Гуантанамо обвиняемият организатор на 11 септември Халид Шейх Мохамед и още четирима мъже продължават да очакват съдебен процес - девет години след повдигането на обвинения.

Дори остава тайна пълната история за това как е станала атаката. Само миналата седмица Байдън разпореди през следващите шест месеца да бъдат публикувани секретни документи от разследването на ФБР.

Моника Икен-Мърфи, която загуби 37-годишния си съпруг Майкъл Икен в Световния търговски център, казва, че това ще бъде "специална" годишнина за много американци.

Но за нея, както и за много други оцелели, болката никога не е отслабвала.

"Имам чувството, че току -що се е случило", каза тя пред AФП.

„Почитайте и си спомняйте“

Както всяка година, прости, сърцераздирателни церемонии ще се проведат на всяко от трите места, където похитителите на Ал Кайда разбиха претъпкани самолети, нанасяйки удар по културното, финансовото и политическо сърце на Съединените щати.

Ground Zero в Ню Йорк е мястото, където по-голямата част от приблизително 3000 смъртни случая, включително хора от цял свят, бяха убити при първоначалните експлозии, скочиха директно към смъртта си или просто изчезнаха в ада на срутващите се кули.

В Пентагона самолет разкъса огнена дупка отстрани на военния център на суперсилата.

А в Шанксвил, Пенсилвания, третата вълна от похитители се разби в полето, след като пътниците дадоха отпор, изпращайки United 93 към земята, преди да достигне целта си - вероятно сградата на Капитолия на САЩ във Вашингтон.

Президентът Байдън и първата дама Джил Байдън ще се отбият на всяко едно от тези места в събота, за да „почетат и поменат загубените животи“, съобщиха от Белия дом.

Афганистан преследва годишнината

Байдън планира това да бъде ключов ден в неговото почти осеммесечно пребиваване на президентския пост.

Поемайки го от Доналд Тръмп през януари, докато страната все още се тресе от нападението на привърженици на Тръмп срещу Конгреса, той обеща на американците единство, а оттеглянето от Афганистан на фона на годишнината от 11 септември ще бъде голяма част от това.

Тръмп беше обещал на талибаните 1 май като краен срок за изтегляне на американските войски, а Байдън промени датата до самия 11 септември.

Дори и да отстъпи към по-малко политически чувствителния краен срок 31 август,

той очевидно е искал да поеме контрола както върху оттеглянето, така и върху годишнината.

Въпреки това, вместо да ръководи събитие, приканващо към единство, Байдън ще обиколи една страна, ядосана за хаотичната евакуация от Кабул и уязвена от по -широкото осъзнаване на провала и поражението.

Дори прочутата способност на Байдън да проявява съпричастност, действайки като главен утешител, изглежда се проваля след оттеглянето от Афганистан.

На церемония по връщането в САЩ на 13-те американски военнослужещи, убити от атентатор -самоубиец в Кабул - последните американци, загинали във войната, Байдън се сблъска с яростта на няколко скърбящи родители.

Ядосаният баща на един морски пехотинец каза по-късно пред репортери, че се е изправил срещу президента заради смъртта на сина си и че срещата „не мина добре“.

Майката на друг от загиналите военнослужещи публикува във Фейсбук пост, в който твърди, че Байдън иска да говори само за „своята собствена тъжна история“ и че го е обвинила, като му е заявила, „кръвта на сина ми е по ръцете ви“. По -късно тя покани Тръмп на погребението.

Когато Байдън обиколи трите обекта в събота, тежестта на 20-годишната история и необходимостта някак да се обърне страницата ще лежи на неговите плещи. /БГНЕС

---------

Питър Хътчисън и Себастиан Смит, АФП