Радикален ислямист уби турист и рани двама души в Париж

Радикален ислямист с психични проблеми намушка до смърт германски турист и рани двама души в центъра на Париж близо до Айфеловата кула, преди да бъде арестуван от полицията.


Убиецът е крещял „Аллах акбар“, преди да бъде арестуван. Полицейският източник заяви, че нападателят изповядва радикален ислям и има психично разстройство. Той е казал, че "не може да понася убийствата на мюсюлмани по света".


Жертвата е германски турист, съобщи френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен, предаде АФП.

"Мъжът е нападнал двойка чуждестранни туристи. От намушкването с нож е починал германски турист, който е роден във Филипините", заяви Дарманен на мястото на инцидента.

Шофьор на такси, който станал свидетел на жестоката сцена, е опитал да се намеси. След това нападателят е преминал на другия бряг на река Сена, атакувайки други хора и ранявайки един от тях с чук, докато полицията го преследва. Полицаите са използвали електрошок, за да неутрализират мъжа.

Прокуратурата в Париж обяви, че нападателят е французин, роден през 1997 г. Той е арестуван в рамките на разследване за убийство и опит за убийство.


Френският министър-председател Елизабет Борн осъди жестоката атака.

„Няма да се поддадем на тероризма“, каза премиерът в коментар за случилото се.

Президентът Еманюел Макрон изпрати съболезнованията си на семейството на германеца, убит при "терористична атака" в Париж.

"Заподозреният нападател беше арестуван "бързо" и сега трябва да се въздаде справедливост "в името на френския народ", написа Макрон в X.

Извършителят на нападението с нож вече е бил осъден през 2016 г. на "четири години затвор" за планиране на друг подобен акт.

"През 2016 г. лицето е било арестувано от френската агенция за национална сигурност, преди да извърши планирания акт", каза министър Дарманен.

Франция претърпя няколко терористични атаки от ислямистки екстремисти, включително самоубийствените атаки в Париж през ноември 2015 г., за които групировката "Ислямска държава" пое отговорност. Тогава бяха убити 130 души.

През последните години имаше относително затишие, въпреки че официални лица предупредиха, че заплахата остава.

Напрежение във Франция, дом на голямо еврейско и мюсюлманско население, се повиши след атаката на Хамас срещу Израел на 7 октомври и ответния израелски удар в Ивицата Газа.

Сигурността в Париж е засилена, тъй като столицата се подготвя за домакинството на Летните олимпийски игри през 2024 г.

През октомври учителят Доминик Бернар беше убит в северния френски град Арас от млад радикализиран ислямист от кавказкия регион на Русия. /БГНЕС