Радев: Най-важната ни стратегическа цел е развитието на младите

Най-важната стратегическа цел за България е развитието на младите хора. Ако не заложим на тази стратегическа цел, всички останали цели губят смисъл.

Образованието и науката са ключът към устойчивото развитие на всяко общество. В науката трудно може да бъдеш заблуден или да заблудиш, защото освен младежки ентусиазъм, науката трябва да се опира на ясен модел с правила, ориентирани към конкретни резултати.

Това заяви президентът Румен Радев по време на провеждането на XVI-то издание на Национален приз „Студент на годината“, организиран от Националното представителство на студентските съвети, предаде репортер на БГНЕС.

“Бъдещето ще принадлежи на тези нации, които освен наука, технологии и индустрия, инвестират и в най-важния капитал – човешкия капитал и подготвят младото си поколение за предизвикателствата на това бъдеще”, категоричен е Радев.

“Събитията от последните години ясно ни показаха, че надеждите за мирен и спокоен свят се отлагат за неопределено бъдеще. Светът все повече се превръща в арена на ожесточена конкуренция и ние трябва да решим къде се намираме на тази арена и какви са нашите национални амбиции”, каза държавният глава.

Президентът обяви и връчи наградата “Студент на годината” на Радина Бодурова. Национален приз „Студент на годината“ е най-престижният конкурс за млади хора в България.

На събитието присъства десетки студенти, ректори на университети в страната, председателят на СОС Георги Георгиев, както и служебни министри, сред които Атанас Пеканов, служебен заместник министър-председател по управление на европейските средства, Крум Зарков, служебен министър на правосъдието. Освен това присъстваха и редица посланици - Закия Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас, Желко Йович посланик на Република Сърбия, Лина Омар, посланик на Република Ирак, Наташа Бергел, посланик на Словения, Мария Едилеуза Фонтенеле Реис, посланик на Бразилия и Гази Хамед Фархан Ал Фадли, посланик на Кувейт. /БГНЕС