Радев: Като общество и държава можем и трябва да изградим много по-добра система на българското здравеопазване

Като общество и държава можем и трябва да изградим много по-добра система на българското здравеопазване с високо качество на медицинските услуги и достъп за всички български граждани. Вярвам, че в това начинание ще получим подкрепата на посветените на своята професия медици. Това заяви държавният глава Румен Радев на церемония на „Дондуков“ 2, на която по случай Световния ден на здравето – 7 април, изявени български медици и специалисти по здравни грижи бяха удостоени с държавни отличия и почетния знак на президента, съобщиха от прессекретариата на държавния глава. На церемонията присъстваха вицепрезидентът Илияна Йотова, министърът на здравеопазването д-р Асен Меджидиев, председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, председателят на Българския червен кръст акад. Христо Григоров и други официални лица.

„Днешната церемония е израз на заслужена признателност за вашите безспорни професионални успехи, за вашата всеотдайност и посветеност. Отличията са израз и на благодарността на вашите многобройни пациенти и на цялото ни общество“, обърна се президентът Радев към наградените. Държавният глава подчерта, че общият стремеж на държавата и обществото ни трябва да е насочен към развитието на съвременно здравеопазване, което да гарантира високо ниво на здравните услуги, превенцията и профилактиката. Неотменима част от политиката в здравеопазването следва да е мотивацията на младите лекари и здравни специалисти, които да остават и да разгръщат своя потенциал в България.

По време на тържествената церемония президентът отличи с орден „Стара планина“ първа степен проф. д-р Красимир Гигов за изключително големите му заслуги за развитието на системата на здравеопазването, медицинското образование, науката и практиката. Създател и ръководител на първата самостоятелна катедра „Медицина на катастрофите“, основоположник на специалността „Медицина на бедствените ситуации“ и инициатор на сформирането на Военномедицинския отряд за бързо реагиране, проф. Гигов е посветил повече от 50 години от професионалния си път на системата на здравеопазването. От 2012 г. проф. Гигов е и генерален директор на Българския червен кръст.

Проф. д-р Пенка Переновска беше удостоена с орден „Св. Св. Кирил и Методий“ огърлие за особено значими заслуги за развитието на медицинската наука и практика и в частност на педиатрията и детската пулмология. Проф. Переновска посвещава пет десетилетия от професионалния си път на УМБАЛ „Александровска“, като в периода 2007 - 2022 г. е и началник на Клиниката по педиатрия в същата болница. Проф. Переновска има големи научни постижения в изследването на белодробните болести при децата. Дълги години проф. Переновска е национален консултант, а към момента е главен координатор на Експертния съвет по педиатрия към министъра на здравеопазването.

С почетен знак на президента за висок принос към здравеопазването, за утвърждаване на хуманитарните ценности и принципи в българското общество и практическата им реализация в подкрепа на уязвимите хора в страната беше удостоен проф. д-р Тодор Черкезов. Като изпълнителен директор на МБАЛ "Д-р Атанас Дафовски" в Кърджали, проф. Черкезов преструктурира и модернизира лечебното заведение, което благоприятства високите медицински и икономически резултати на болницата. Тодор Черкезов е сред учредителите на Националното сдружение на областните болници в България и председател на Областния съвет на БЧК за Кърджали.

Проф. д-р Надежда Гаврилова беше наградена с почетен знак на президента за изключителни заслуги към детското здравеопазване, значим принос за развитието на детската анестезиология и интензивно лечение, и педиатрична спешна медицина. Проф. Гаврилова е основоположник на съвременната детска анестезиология и интензивно лечение в България. Заедно със своя екип създава нов за страната модел за повишаване на сигурността при оказване на спешна медицинска помощ при деца.

Почетен знак на президента за значими заслуги към майчиното и детско здравеопазване, принос за развитието на българската медицина и професионални успехи в областта на акушерството и гинекологията получи проф. д-р Иван Костов. Бил е последователно изпълнителен директор на Втора АГ болница „Шейново“, на Първа АГ болница „Св. София“ , а от 2017 г. изпълнява длъжността изпълнителен директор на Университетската АГ болница "Майчин дом" - София. Членува в експертния съвет към Държавен фонд за асистирана репродукция и в Европейската асоциация по телемедицина и електронно здравеопазване.

По повод 20 години от създаването й с почетен знак на президента беше отличена Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи. Организацията се състои от над 50 000 души, посветили се на опазването на живота и здравето на хората – медицински сестри, акушерки, медицински фелдшери, лекарски асистенти, медицински лаборанти, рентгенови лаборанти и рехабилитатори. Почетният знак на президента е за приноса на асоциацията в издигането престижа на специалистите по здравни грижи и за усилията, които те полагат в името на живота и здравето на гражданите. Наградата получи председателят на асоциацията Милка Василева.

От името на наградените благодарност за отличията изказа проф. д-р Красимир Гигов. Той изрази признателност за големите усилия, които институциите полагат за развитието на българското здравеопазване. На днешния Световен ден на здравето се навършват и 75 години от създаването на Световната здравна организация, чието мото тази година е „Здраве за всички“, посочи още проф. Гигов./БГНЕС