Путин говори на срещата на върха в Пекин

Руският президент Владимир Путин се обърна към международните делегати на форума "Един пояс, един път" в Пекин, като заяви, че Русия и Китай споделят желанието за "равноправно, взаимноизгодно сътрудничество" в света.


Тази седмица Пекин е домакин на представители на 130 държави на форум, посветен на мащабния търговски и инфраструктурен проект на китайския президент Си Дзинпин - инициативата "Един пояс, един път".

Начело на списъка с гостите е Путин, който е на първото си пътуване до голяма световна сила, след като инвазията на Москва в Украйна постави режима му в международна изолация.

"Русия и Китай, както и повечето страни в света, споделят желанието за равноправно, взаимноизгодно сътрудничество с цел постигане на всеобщ устойчив и дългосрочен икономически напредък и социално благополучие, като същевременно се зачитат цивилизационното многообразие и правото на всяка държава на собствен модел на развитие", заяви Путин.

Си и Путин се срещнаха на 17 октомври по време на събитието, с което започна форумът, като си стиснаха ръцете и размениха любезности.

На 18 октомври те трябва да проведат задълбочени разговори в рамките на форума, като на срещата на върха ще бъде засегната войната между Израел и палестинската военна организация "Хамас"./БГНЕС