Протестиращите френски фермери планират блокада на Париж

Френските фермери започнаха да се придвижват към Париж, заплашвайки да преградят основни магистрали и да блокират столицата, тъй като искат по-добри условия на труд, предаде АФП.


От няколко дни в страната с най-голямо производство на селскостопанска продукция в Европейския съюз, се провеждат общонационални протести, като фермерите са разгневени от недостатъчните доходи, бюрокрацията и екологичните политики, които според тях подкопават способността им да се конкурират с по-малко строгите си съседи.

В цяла Франция фермерите използваха трактори и камиони, за да блокират пътища и да задръстят движението.

Днес следобед те планират да засилят кампанията си за натиск, като създадат осем точки на задръстване по основните пътни артерии към Париж.

В отговор на това, правителството разпореди разполагането на 15 000 полицаи и жандармеристи.

Министърът на вътрешните работи Жералд Дарманен съобщи на силите на реда да проявят умереност, но също така предупреди фермерите да не се намесват в стратегически точки.

"Не възнамеряваме да позволим да бъдат повредени правителствени сгради, сгради за събиране на данъци, магазини за хранителни стоки или да бъдат спрени камиони, превозващи чуждестранна продукция. Очевидно е, че това е неприемливо", каза той.

Дарманен заяви, че няма да се допусне протестите да повлияят на работата на летищата "Шарл дьо Гол" и "Орли" в Париж, както и на международния пазар за търговия на едро с хранителни продукти "Рунгис" южно от Париж, където бяха разположени бронирани полицейски автомобили.

"Полицията и жандармерията също така имат заповед да не допускат навлизане в самия Париж," добави министърът.

Правителството се опитва да предотврати разпространението на недоволството сред фермерите преди изборите за Европейски парламент през юни, които се смятат за ключов тест за управлението на президента Еманюел Макрон.

По време на посещението си в една ферма през уиекнда, министър-председателят Габриел Атал отново се опита да отговори на опасенията на фермерите, след като редица отстъпки, обявени на 26 януари, не успяха да потушат кризата.

"Искам да изясним нещата и да видим какви допълнителни мерки можем да предприемем, за да отговорим на оплакванията на фермерите, че са изправени пред нелоялна конкуренция", каза той. /БГНЕС