Проф. Румяна Марковска-Давидкова: Антибиотиците не могат да се използват безконтролно

Има опасност да се завърнем в предантибиотичната ера. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. д-р Румяна Марковска-Давидкова, дм, която работи в Катедрата по медицинска микробиология на Медицински университет – София.

„Трябва да бъде ясно, че не може безконтролно да се използват антибиотици, особено след новите разработки, които са във връзка с чревния микробиом и голямото разнообразие на заболявания, които са в резултат на дисбаланса на чревния микробиом, като например метаболитен синдром, неалкохолна стеатоза на черния дроб и много други заболявания“, заяви проф. Марковска-Давидкова.

Микробиологът посочи като най-сериозни заболявания вътреболничните инфекции, въпреки че те не са най-чести. „Но те са най-значими, защото има твърде много полирезистентни микроорганизми в болниците, а вече изолираме и панрезистентни, например Клебсиела пневмония, и при наличието на панрезистентни се връщаме в предантибиотичната ера. И практически даже не би имало възможност да има хирургия, особено ако нараснат честотите на резистентност“, обясни проф. Марковска-Давидкова.

проф. д-р Румяна Марковска-Давидкова

Тя е категорична, че микробиолозите не достигат. „Микробиолозите в лабораториите трябва да бъдат в помощ на лекарите. Дисциплината е трудна, недостатъчно значима – някои от клиницистите не отдават достатъчно значение понякога на микробиологията“, заяви медикът.

Тя подчерта, че няма нужда да отправя призив заради липсата на кадри, защото COVID пандемията го отправи. „Това, което наблюдаваме в момента, е нарастване на желанието за микробиология“, отбеляза микробиологът.

На въпроса какво научихме от пандемията, проф. Марковска-Давидкова отговори: „Научихме, че не сме велики и че има много, много неща, които не знаем, и че една вирусна инфекция може да ни постави на колене. Добре, че нещата вървят на подобряване“. /БГНЕС