Проф. Матанов: По време на Балканските войни настъпва отрезвяване, че руските интереси са антибългарски

Българите не трябва да се заслепяват от успехите и не трябва да се самоизолират, защото това носи само трагедии. Това заяви в интервю пред БГНЕС историкът проф. Христо Матанов.

На 9 октомври по нов стил се навършват 110 години от избухването на Първата балканска война, в която България и нейните съюзници поставят на колене Османската империя. Заради заграбването на Македония от Сърбия и Гърция, София е принудена да започне Втората балканска война, която се оказва пагубна за нейните интереси. За уроците от тези две войни разговаряме с историка проф. Христо Матанов.

Първият урок, според него е, че, когато българинът е ентусиазиран, той е в състояние да направи всичко. „Така както беше направил по време на Първата Балканска война – беше сразил една империя, която далеч го превъзхождаше военно, икономически, човешки и териториално“, заяви историкът, но добави, че вторият извод е много важен и компенсира първия.

„Не трябва да се самооблащаваме от успехите. Те не трябва да ни заслепяват. Трябва да сме стъпили здраво на земята, за да можем да преценяваме бъдещето на страната и армията. Балканските войни са посрещнати и се водят с голям ентусиазъм, но в същото време победите ни отдалечават от действителността и това води до трагедия“, отбеляза проф. Матанов.

Много е важно да си даваме сметка за геополитическите интереси на Великите сили както тогава, така и днес, предупреди историкът. Той припомни, че по време на Първата балканска война Русия силно подкрепя България.

„Идеята за Балкански съюз, който е насочен срещу Османската империя, е руска. Тя работи за създаването на този съюз, но по време на Втората балканска война Русия твърдо застава зад Сърбия и тогава може би настъпва отрезвяване, че руските интереси са по-скоро антибългарски, отколкото нещо друго“, заяви проф. Матанов.

Той сподели, че неотдавна е чул как един роден политик е настоявал България да се самоизолира, но това не би довело до нищо добро. „Самоизолацията води до трагедия, която не може да се опише с думи. Не знам тези политици, които ратуват за изолация как смятат да възстановят българския военен потенциал, за който те толкова много говорят, защото той е функция от някакво разпределение на силите в европейски и световен мащаб“, подчерта историкът.

„С Първата балканска война завършва романтичният XIX век за българите и започва един труден век, който е изпълнен с много възходи и спадове, и който в края на краищата води до няколко последователни национални катастрофи“, заяви проф. Матанов и изрази надежда, че XXI век няма да бъде такъв. /БГНЕС

Тагове: