Проф. Ангелов: Имаме лични предпазни средства за 3 месеца напред

Всички здравни заведения и медицински специалити в страната са обезпечени с лични предпазни средства за три месеца напред. Това заяви при посещението си в Смолян министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, предаде кореспондентът на БГНЕС в града.

Ангелов се запозна на място с работата на областната болница и Регионалната здравна инспекция и даде висока оценка за организацията на работа на място във връзка с епидемията от COVID-19. Областната болница в Смолян има достатъчно капацитет да поеме случаите на заболели, а трите общински болници в областта имат възможност да сключат договори с касата по пътеката за COVID-19 и също да приемат пациенти. Според здравния министър временният спад в случаите на позитивни през последните две седмици не трябва да ни успокоява и противоепидемичните мерки трябва да продължат.

Протестът на медицинските сестри цели нещо различно от защитаване на медицинските интереси, тъй като нито един от служителите в МБАЛ-Смолян не е поставил исканията на протестиращите, допълни проф. Ангелов. Той е провел среща и с Мая Илиева, представител на протестиращите в София медицински сестри.

Колегите (от МБАЛ-Смолян) бяха много изненадани от исканията на синдиката, който представлява г-жа Илиева и не припознават техните искания, допълни проф. Ангелов.

В отговор на журналистически въпрос за очакван втори пик през зимния сезон, проф. Ангелов заяви, че системата е готова за епидемията през зимния сезон, а никой не може да отговори дали предстои втори пик. Готвим се за втори пик, за увеличаване на заболелите през есента, готвим системата в тази посока, с обезпечаването с лични предпазни средства, консумативи, допълни здравният министър. Системата е готова за есента, категоричен е министър Ангелов.

Относно сключването на договори с общинските болници по клиничната пътека за коронавирус, здравният министър посочи, че е взето решение да се допуска болница да ангажира на граждански консултантски договор специалист по инфекциозни болести, ако липсва инфекционист в лечебното заведение.

В лечението на COVID инфекцията в световен мащаб имаме изключително голям напредък, особено по отношение на ваксините, посочи проф. Ангелов.

Във връзка със съобщението на ЕС, че се планира закупуването и гарантирането на 900 милиона ваксини, за българските граждани ще бъдат осигурени 2 млн. ваксини, когато бъдат готови и регистрирани на територията на Съюза./БГНЕС