Преначертаване на енергийната карта

Европейското решение да се откаже от руския газ ще внесе радикални промени в енергийната карта, включително преноса на количества от източносредиземноморските запаси, и ще възобнови интереса към въглеводородите край бреговете на Крит и в Йонийско море, пише "Катимерини".

В тази нова „война на тръбопроводи“ Анкара заложи на преноса на израелски газ към Европа през Турция. От своя страна, Атина работи по план за „алтернативен” газопровод EastMed, който доставя газ от Израел през Египет и Гърция до Италия и останалата част от Европа. Всички планове на масата ще имат плюсове и минуси от икономически, геополитически и технически характер.

Атина прибягва до бързи процедури за възобновяване на проучванията в три блока с потенциално големи запаси от въглеводороди. Премиерът Кириакос Мицотакис изясни в парламента решението на правителството да проучи районите на юг от Крит и в Йонийско море, за да се получи цялостна картина на всички газови запаси и да се пристъпи към тяхното използване, ако то се приеме за изгодно за Гърция.

Мицотакис предположи, че тази седмица ще бъдат обявени решенията и графиците за началото на проучването в двата блока южно и югозападно от Крит, които са отстъпени на консорциума Total-ExxonMobil-Hellenic Petroleum, а в Йонийския регион е предоставено на Hellenic Petroleum.

Ще е необходима програма от най-малко две години и половина за по-нататъшното изследване на тези резерви, включително сеизмични проучвания и сондажи на цена до 150 милиона долара на блок.

Очаква се през следващите дни правителството да даде на изпълнителите силен сигнал за решимост, който липсваше преди, поради като цяло негативната среда в резултат на спада на цените на газ и петрол през 2019 и 2020 г. Ако компаниите не предприемат действия, правителството вече намери други, които да поемат проектите.

Що се отнася до алтернативата на EastMed, тя се отнася до 380-километров тръбопровод, който ще следва пътя на енергийния интерконектор Египет-Гърция. Този план ще позволи заобикалянето на всякакви геополитически пречки, но също така ще остави Кипър настрана, което ще има политическа цена. / БГНЕС

Категории:

Тагове: