Преговорите в „сглобката“ продължават, докато опозицията настоява за нови избори

При приключили консултации между президент и парламентарни сили, преговорите за ротация в управлението продължават. Опозицията настоява за избори възможно най-скоро, а при мнозинството нищо не е договорено докато всичко не е договорено, предаде репортер на БГНЕС.

Във втория ден на политически консултации на "Дондуков" 2, опозиционните партии така и не дадоха отговор на въпроса, който президентът зададе, а именно имат ли формула за управление и могат ли да реализират евентуален трети мандат. И от "Възраждане", и от БСП виждат "спасението" на България в нови извънредни избори. Представителите на "Има такъв народ" се включиха към общото опозиционно мнение, че 49-ото Народно събрание е покварено още от самото му конструиране. От ИТН не виждат потенциал в него и сравниха правителството с "роднини в болнична стая".

Първи на "Дондуков" 2 във вторник влязоха от "Възраждане".

Във вторник сутрин консултациите при президента започнаха със среща с представители на „Възраждане“, четвъртата по големина парламентарна група.

„Предполагам следите хода на преговорите между партньорите в управляващата коалиция. През изтеклия период вие се позиционирахте като опозиция към властта. Следейки всички тези процеси по избора на правителство, как преценявате шанса да се сформира правителство, дори и да е по-добро от това в момента? При неуспех на първия и втория мандат, вие готови ли сте да предложите вариант за управление на страната“? С тези думи президентът Румен Радев посрещна представителите на "Възраждане - Костадин Костадинов, Цончо Ганев, Петър Петров, Светослав Тодоров и Веселин Вешев.

"Ние винаги сме готови да предложим вариант за управление на страната. Имаме готов състав на правителство, това говорим от три години вече", отговори му лидерът на партията Костадин Костадинов. Конфигурацията в управляващата коалиция в момента е изцяло обслужваща чужди посолства, от друга страна парламентарни избори в този момент са наложителни, но и са задължителни. Безвремието, в което е попаднала нашата държава, убива България“, категоричен бе Костадинов.

Призовавам за по-умерен тон, този начин на говорене е присъщ за парламентарната трибуна, каза Радев.

След забележката на президента, консултациите с партията придобиха съвсем друг тон и тема, и станаха дискусия относно провеждането на референдума за еврото, иницииран от „Възраждане“. Костадинов допълни, че самият президент Радев е виновен за това състояние на държавата. "Защото миналата година беше погазен тежко най-демократичният порив на българите - провеждането на референдума за запазването на лева", каза лидерът на "Възраждане".

Това е абсолютно невярно, и ви призовавам да не надъхвате вашите привърженици от трибуната на президентската институция. Аз се ръководя единствено от Конституцията, отвърна му Радев. Без решение на Народното събрание няма как да се проведе референдум, категоричен бе Радев.

Това не са спекулации, защото когато едно решение е незаконно, имате избор да му наложите вето, контрира Костадинов. Очаквахме от вас решителни мерки за защита на законността, каза Костадинов.

Казах и по-рано, че не трябва да се погазват правата на хората, подписали референдума, вмъкна Радев. "Аз не мога да разпиша указ за референдум без в Народното събрание да е прието", обясни той и посочи, че няма как да свика референдум, посочвайки, че България ще започне да прилича на нормална демократична държава, когато всички спазваме закона, отбелязвайки, че парламентът не уважи закона за свикване на референдум и мнението на българските граждани. "Но аз без ясно решение на парламента да издам указ за референдум, няма как да стане", добави още Радев.

Да, но не свикахте референдума, отговори Костадинов.

Вие призовавате да се борим с беззаконието с ново беззаконие, това няма как да стане, отвърна Радев.

Има една стара максима, че когато правото се изроди, съпротивата е задължителна. Вие сте държавен глава, ние много вярвахме във вас, вече не вярваме нито във вас, нито в КС, каза Костадинов.

Вярата си е ваш въпрос и ваш проблем, отвърна му Радев.

Втори бяха на "Дондуков" 2 във вторник влязоха от "Възраждане".

Като предпоследна среща и консултация с парламентарна група, Радев прие представители на БСП на „Дондуков“ 2.

„Ясна е позицията ни. Времето доказва тази позиция, тя е, че това правителство и това мнозинство са вредни за държавата. Агонията, в която вкараха България може да се прекрати само с предсрочни избори“, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова пред Радев. „Това правителство предаде очакванията на стотици хиляди хора за промяна на досещания модел на управление. Вместо да се борят с мафията, изпраха мафията и задкулисието и ги узакониха. Корупцията вече се записва в законите, приоритетите на правителството не са изпълнени, Шенген по въздух и вода е унизително за България, категорична е Нинова. Еврозоната от 1 януари 2025 също се отдалечава като възможност, ПВУ не е ревизиран, крие риск за енергийната стабилност, инфлацията не е намалена, това са техни приоритети, каза Нинова.

Техните приоритети не са придвижени. Девет месеца посветиха единствено за разпределяне на постове. За сметка на това големите приоритети на държавата са на заден план, каза Нинова. Пренесоха властта в парламента, но убиха парламентаризма - качеството на законите е под всякаква критика, това е гаранция за несигурност и нестабилност, подчерта лидерът на БСП.

„Ако това продължи още 9 месеца, това означава още по-голяма несигурност и нестабилност, защото ще разпределят регулаторите. Мафията и задкулисието да заемат най-високите постове и да бъдат официализирани и легитимни. За нас това е неприемливо, предсрочни избори са изход от тази ситуация и не виждаме възможност в това НС да бъде решена някаква друга конфигурация, или поне заявявам, че ние няма да участваме в такива“, категорична бе Нинова.

ИТН пристигнаха последни в президентството.

От председателя на ПГ на ИТН Тошко Йорданов президентът чу, че 49-ото Народно събрание няма смисъл и най-добре да се върви на избори.

"Да следим преговорите между несглобкови партньори няма как, защото те се провеждат тайно, това не са открити и честни преговори, а задкулисен пазарлък на тема постове, пари и регулатори, което е отвратително, защото регулаторите би трябвало да са независими", каза той.

От ИТН виждат вариант експертно правителство с широка парламентарна подкрепа. "Експертното правителство трябва да има програма по сектори и стъпки във времето, а не общи приказки ще се борим с корупцията и т.н. трябва да минем през избори", убеден е Тошко Йорданов. Според него при нови избори ПП-ДБ няма да имат толкова представители в парламента, ИТН пък ще имат повече, други партии също и тежестта на партиите ще е различна, и евентуално тогава може да има разум сред партиите.

БГНЕС припомня какво казаха в понеделник от ГЕРБ и от ПП-ДБ на излизане от "Дондуков" 2.

В основата на бъдещото управление трябва да е споделената отговорност. Имаме нужда от още малко време, за да преодолеем различията и да приключим преговорите. Това заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, след консултациите при президента Радев.

Премиерът в оставка акад. Николай Денков заяви, че съгласието между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС трябва да доведе до реализирането на първия мандат. Ако не се намери такова съгласие, най-вероятно ще отидем на избори, предупреди той след консултациите при държавния глава.

Както и на преговорите през уикенда, делегацията на ГЕРБ бе водена от вицепремиера и външен министър в оставка Мария Габриел и включваше преговорния екип в състав Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян.

След приключване на разговорите с тях държавният глава прие и делегацията на ПП-ДБ, начело на която е премиерът в оставка акад. Николай Денков.

Основният въпрос, който Радев отправи и към двете коалиции е дали те се нуждаят от още време, за да финализират преговорите помежду си и ако тези преговори случайно не дадат резултат как те си представят бъдещото управление на България. И събуди призрака на предсрочните избори.

„Публичната комуникация между партиите в коалицията напоследък съживи призрака на предсрочните парламентарни избори, въпреки че промените в Министерски съвет бяха предварително планирани още преди 9 месеца, въпреки наличието на силноспояващи фактори вътре в коалицията и въпреки внушителната парламентарна подкрепа, което често надминаваше дори две трети от народните представители“, посочи президентът.

Преговорите продължават. Имаме общи точки, разговорите са конструктивни. Това заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел след консултациите с президента Румен Радев.

Габриел призна, че имат и различия с ПП-ДБ. „Именно по тази причина имаме нужда от още малко време за преговори, за да преодолеем тези различия. Основата за съставянето на бъдещото управление са принципи като споделената отговорност, за да има много ясен механизъм за взимане на решения. В този контекст има споразумение от наша страна, което беше предложено още преди две седмици и то бе сложено на масата. За нас е важно да се придържаме към него“, уточни вицепремиерът в оставка. „Благодарна съм за конструктивния тон, в който те протекоха през последните два дни“, заяви тя и уточни, че преговорите не са на закрито, защото има много ясен документ за позицията, от която ГЕРБ-СДС са тръгнали.

„За нас е важно да работим върху общ текст, в който водещи са предложенията, които вече много ясно сме изложили. Много важно е да си дадем шанс тези преговори да продължат в конструктивен дух с открити разговори“, каза вицепремиерът в оставка

По-късно в понеделник Радев посрещна делегацията на ПП-ДБ, водена от премиера в оставка акад. Николай Денков, с думите, че основно те са носили отговорността за управлението на страната през последните девет месеца, „като се споразумяхте с вашите партньори да имат официално само един представител в Министерски съвет“. Той напомни, че от ПП-ДБ са се осигурили и твърдата подкрепа на ДПС за промените в Конституцията.

Държавният глава попита представителите на ПП-ДБ дали са склонни да продължат по същия път, по който са поели преди девет месеца, когато сформираха правителство или не базата на натрупания опит са склонни да преразгледат отношенията и с партньорите, и към властта.

„Смятате ли, че ще има механично сливане на меморандума, който вие предложихте със споразумението на ГЕРБ-СДС, или отиваме към някакъв принципно нов документ, за да имаме устойчивост и предвидимост на едно бъдещо управление“, заяви Радев.

Според Радев най-важният въпрос е дали ПП-ДБ имат нужда от допълнително време за тези преговори. „Преди малко вашите партньори от ГЕРБ-СДС изразиха желание за повече време. Моят въпрос е дали вие споделяте тяхната позиция?“, попита президентът.

Премиерът в оставка акад. Денков заяви, че преди девет месеца са поели отговорност като са осъзнавали риска, че тази отговорност ще нанесе политически щети. „Това си струваше. Сега след девет месеца, след приети два бюджета, след промени в Конституцията, които са отдавна чакани, с развиване на инвестиционните проекти, които бяха заседнали години наред, с отпушване на основните проблеми, които бяха свързани с енергийния преход и осигуряване на финансиране на засегнатите региони от този „Зелен преход“, можем да кажем, че това усилие си струваше. Понесохме политическа щета, понесохме я не само защото опозицията се държеше като опозиция, но и защото и другите политически сили решиха, че е по-лесно да използват популистки подход, за да печелят популярност за сметка на правителството“, заяви премиерът в оставка. Той изрази надежда, че след време всичко това ще бъде осъзнато.

Акад. Денков призна, че отношенията с партньорите са сложни и никой не е очаквал обратното. „Поради тази причина намираме за правилен акта, че имаме сложени два документа на масата за преговорите. Дали ще продължим и как ще продължим зависи от това как ще изглежда споразумението за управление оттук-нататък“, подчерта премиерът в оставка.

Той припомни, че преговорите са започнали през последните два дни и има „съществен напредък“. „Но както е в преговорите, докато не е договорено всичко, не е договорено нищо. Трябва да продължим с това усилие, за да сме сигурни, че ще си струва и през следващия период, колкото и дълъг да е той“, каза акад. Денков.

След разговорите си с президента, премиерът в оставка акад. Денков подчерта, че е важно преговорите да продължат конструктивно, както е било през почивните два дни. „Умерен оптимист съм. Когато има ясни задачи и логика, нещата вървят за момента. Трябва да продължим с преговорите и се надявам от другата страна да има същото разбиране“, каза той.

Също в понеделник, Радев проведе и среща с представители на ДПС.

Държавата трябва да има стабилност и предвидимост. Ако двете управляващи коалиции – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, се разберат, има ротация и следващ кабинет, ние ще продължим да бъдем фактор на стабилност. Това заявиха съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров и зам.-председателят на ПГ на движението Йордан Цонев пред президента. Нашата позиция не се е променила за това да се намери отново формула за управление на страната в настоящия момент с оглед и на политическата ситуация в страната, и в геополитическата ситуация, заяви Чакъров и добави: Нашата подкрепа е била винаги предвидима и последователна. Съпредседателят на движението открои основните цели на ДПС - Шенген и Еврозоната.

Подкрепяли сме това правителство основно по отношение на политиките, свързани с нашия европейския път и европейски хоризонт на страната ни, както и членството в НАТО, допълни той.

От своя страна Йордан Цонев също потвърди, че ролята на ДПС в първите 9 месеца на кабинета "Денков-Габриел". Имахме конструктивна роля и в съставянето на този кабинет, добави Цонев. ДПС изпълни своите ангажименти. Ако двете управляващи коалиции – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, се разберат, има ротация и следващ кабинет, ние ще продължим да бъдем фактор на стабилност, каза още Йордан Цонев.