Ще си върне ли България суверенитета над „Камчия“

Комплексът „Камчия“, 300 дка земя, разположена на 30 км от Варна, е във фокуса на вниманието през последната една година заради стремежа на властите в София да си върнат суверенитета над тази иначе българска територия, която е собственост на Москва, предаде БГНЕС.

Въпросът стана изключително актуален след започването на войната на Русия в Украйна и дебата в ЕС за конфискация на руските активи, за да се компенсира Киев за нанесените щети.

Решението обаче е доста трудно, което личи и от последния дебат, провел се на 23 април в Европейския парламент в Страсбург.

Комплексът „Камчия“ в полезрението на руските апетити

Интересът към района датира още в края на 90-те години на миналия век, когато приватизацията по морете тече с пълна сила. Част от държавните имоти са придобити от Санитарно-оздравителния комплекс „Камчия“. Дружеството носи българско име, регистрирано е у нас, но е собственост на кметството на Москва.

Земята е купена в пъти под пазарните цени – под 10 лв. за квадратен метър. Сделката е сключена по време на управлението на Тройната коалиция с премиер Сергей Станишев. Споразумението между България и кметството на Москва е подписано от него през 2008 г.

Така комплексът става еднолична собственост на правителството на Москва, което по онова време се ръководи от несменяемия московски кмет Юрий Лужков. „Камчия“ е открита на 9 септември 2010 г., само няколко дни по-късно Лужков ще бъде свален от власт

Стратегически важната територия, намираща се до уникалния природен резерват „Камчия“, се превръща в руска. На територията на комплекса Москва построява редица туристически обекти – хотели, ресторанти, спортни, оздравителни и възпитателни центрове, планетариум и дори гигантски амфитеатър.

Идеален образец за „мека сила“…

През 2019 г. руският външен министър Сергей Лавров прави прочутото си изказване, че почивната база „Камчия“, на българското черноморско крайбрежие, може да се превърне в идеалния образец за меката сила на Русия. Ръководителят на руската дипломация дори обещава въпросът да бъде разгледан на съвещание на Съвета за сигурност на Руската Федерация с участието на самия президент Владимир Путин.

… или за сериозна хибридна заплаха

След началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. съдбата на СОК „Камчия“ отново влиза в полезрението на обществото. На 3 юни същата година тогавашният външен министър Теодора Генчовска в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС Румен Христов заявява, че комплексът не е заплаха. „Външно министерство отправи запитване до Държавна агенция „Национална сигурност“, която ни информира, че не е постъпвала конкретна информация, даваща основание да се твърди, че към момента комплексът представлява заплаха за националната сигурност“, заявява Генчовска и добавя: „Санаторно-оздравителният комплекс „Камчия“ ЕАД е българско юридическо лице, регистрирано като еднолично акционерно дружество по смисъла на Търговския закон с едноличен собственик на капитала правителството на град Москва, действащо на основание на закона за град Москва, чрез Департамента по имуществото на град Москва. Предметът на дейност е управление на инвестиционен проект за изграждане на санаторно-оздравителен комплекс за деца и младежи със здравни, образователни, културни и рехабилитационни функции, чрез отдих и туризъм“.

С подобен тип констатации обаче не се съгласяват много български общественици, интелектуалци, политици и неправителствени организации.

Една от тях е Атлантическият съвет на България, който предлага през 2023 г. шест стъпки за защита на България от руската хибридна заплаха. Една от тях е свързана с „Камчия“. Неправителствената организация призовава законодателната и изпълнителната власт, в сътрудничество със съдебната, бързо и ефективно да демонтират инфраструктурата на руската хибридна война против България. „В тази връзка, като спешна стъпка, трябва да се отнеме от Москва собствеността на Санаториално-оздравителния комплекс „Камчия“, подчертават от Атлантическия съвет.

През 2023-2024 г. все по-често се чуват искания в ЕС, а и в България за отнема на руската собственост. Търсят се законови пътища това да стане. На 22 януари 2024 г. депутатите от ПП-ДБ предлагат закон за замразяване на руските имоти, собственост на санкционирани лица, както и за връщането на СОК „Камчия“.

Предлаганият законопроект предизвиква реакция в Русия. Секретарят на Съвета за сигурност на РФ Наил Мухитов в интервю за агенция ТАСС заявява, че опитът да бъдат национализирани или отнети руски недвижими имоти в България изглежда безпрецедентно, и „Москва няма да ги остави без внимание“.

Пак по това време през януари се заговори и за това, че високопоставен чиновник от „Лукойл-Нефтохим“ ще оглави комплекса. Според запознати смяната на изпълнителния директор трябва да се разглежда като формален опит на Русия да се освободи от собствеността на „Камчия“ и по този начин да изпревари подготвяния закон за конфискация.

Без руски бази в ЕС

Бъдещето на СОК „Камчия“ остава неизвестно. Българските евродепутати от ЕНП/ГЕРБ-СДС тази седмица заявиха, че „този център за прокарване на руските интереси в Европа“, който е и „идеален образец на руската мека сила“ трябва да бъде отнет, защото на „територията на нашия Европейски съюз не трябва да съществуват руски бази“. /БГНЕС