Габриел иска споделена отговорност; Денков предупреди за нови избори, ако първият мандат се провали

В основата на бъдещото управление трябва да е споделената отговорност. Имаме нужда от още малко време, за да преодолеем различията и да приключим преговорите. Това заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел, след консултациите при президента Румен Радев.

Премиерът в оставка акад. Николай Денков заяви, че съгласието между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС трябва да доведе до реализирането на първия мандат. Ако не се намери такова съгласие, най-вероятно ще отидем на избори, предупреди той след консултациите при държавния глава, предаде репортер на БГНЕС.

Започнаха консултациите на президента Румен Радев с парламентарно представените партии. Първи при него дойдоха от ГЕРБ-СДС. Делегацията е водена от вицепремиера и външен министър в оставка Мария Габриел и включва преговорния екип в състав Деница Сачева, Теменужка Петкова и Рая Назарян. След приключване на разговорите с тях държавният глава прие и делегацията на ПП-ДБ, начело на която е премиерът в оставка акад. Николай Денков.

Основният въпрос, който Радев отправи и към двете коалиции е дали те се нуждаят от още време, за да финализират преговорите помежду си и ако тези преговори случайно не дадат резултат как те си представят бъдещото управление на България.

Призракът на предсрочните избори се събуди

Президентът Румен Радев започна консултациите с ГЕРБ-СДС като най-многочислената парламентарна сила в 49 Народно събрание и като мандатоносител, който носи непосредствена отговорност за събитията, които предстоят.

„Публичната комуникация между партиите в коалицията напоследък съживи призрака на предсрочните парламентарни избори, въпреки че промените в Министерски съвет бяха предварително планирани още преди 9 месеца, въпреки наличието на силноспояващи фактори вътре в коалицията и въпреки внушителната парламентарна подкрепа, което често надминаваше дори две трети от народните представители“, посочи президентът.

Според него важен въпрос е сложните отношения между партньорите в коалицията и дали в близко бъдеще ще бъдат преодолени всички различия. „Особено важен въпрос е дали сте готови за връчването на мандата или имате нужда от още време?“, попита Радев представителите на ГЕРБ-СДС. Той също така попита дали, ако се провалят преговорите за съставяне на кабинет имат други опции – търсене на друго парламентарно мнозинство, търсене на други партньори за управление или повтаряне на решението отпреди девет месеца, а именно участие в управлението с друг мандат.

За Габриел е важно да не губим от поглед интереса на България

Вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел заяви, че за нея е много важно да има диалог, да се казват добрите и критичните неща. „Важно е да не губим от поглед интереса на България. Имаме нужда от стабилност и спокойствие, но то трябва да е на принципна основа. То трябва да стъпва на фундаментални принципи и ценности“, каза тя.

За ГЕРБ-СДС е изключително важно диалогът да позволи да се откроят общите неща, но и „да се постигне съгласие как се преодоляват различията там, където ги има и когато има съгласие да се върви в обща посока, тя да стъпва на принципи и на много ясна споделена отговорност“, заяви Габриел.

ГЕРБ-СДС имат нужда от още малко време

Преговорите продължават. Имаме общи точки, разговорите са конструктивни. Това заяви вицепремиерът и външен министър в оставка Мария Габриел след консултациите с президента Румен Радев.

Габриел призна, че имат и различия с ПП-ДБ. „Именно по тази причина имаме нужда от още малко време за преговори, за да преодолеем тези различия“, добави тя.

Габриел заяви, че основата за съставянето на бъдещото управление са принципи като споделената отговорност, за да има много ясен механизъм за взимане на решения. „В този контекст има споразумение от наша страна, което беше предложено още преди две седмици и то бе сложено на масата. За нас е важно да се придържаме към него“, уточни вицепремиерът в оставка.

Габриел е отговорила на президента, че имат нужда от още малко време. „Благодарна съм за конструктивния тон, в който те протекоха през последните два дни“, заяви тя и уточни, че преговорите не са на закрито, защото има много ясен документ за позицията, от която ГЕРБ-СДС са тръгнали.

„За нас е важно да работим върху общ текст, в който водещи са предложенията, които вече много ясно сме изложили. Много важно е да си дадем шанс тези преговори да продължат в конструктивен дух с открити разговори“, каза вицепремиерът в оставка

Мария Габриел подчерта, че няма червени линии и тя никога не е говорила за такива. „Няма да си променя речника. Диалогът, взаимното уважение, но и много ясното носене на отговорност, да се знае какво се случва е водещ принцип“, добави тя.

Радев към ПП-ДБ: механично сливане на меморандума със споразумението или нов документ

Президентът Румен Радев посрещна делегацията на ПП-ДБ, водена от премиера в оставка акад. Николай Денков, с думите, че основно те са носили отговорността за управлението на страната през последните девет месеца, „като се споразумяхте с вашите партньори да имат официално само един представител в Министерски съвет“. Той напомни, че от ПП-ДБ са се осигурили и твърдата подкрепа на ДПС за промените в Конституцията.

„Като се върнем девет месеца назад вие успяхте да сформирате управление с вашия мандат, но виждаме, че сложните отношения с вашите партньори все още остават, включително по време на сегашните преговори“, каза Радев и добави, че настоящите консултации имат за цел да подпомогнат сформирането на правителство, както и за изясняването на важни въпроси.

Държавният глава попита представителите на ПП-ДБ дали са склонни да продължат по същия път, по който са поели преди девет месеца, когато сформираха правителство или не базата на натрупания опит са склонни да преразгледат отношенията и с партньорите, и към властта.

„Смятате ли, че ще има механично сливане на меморандума, който вие предложихте със споразумението на ГЕРБ-СДС, или отиваме към някакъв принципно нов документ, за да имаме устойчивост и предвидимост на едно бъдещо управление“, заяви Радев.

Той попита също така дали от ПП-ДБ са готови да подкрепят първи мандат на ГЕРБ-СДС. „Или при евентуален провал на тези преговори, ще опитате да повторите сценария отпреди девет месеца – управление с ваш мандат. При какви условия бихте направили едното или другото?“, каза президентът.

Според Радев най-важният въпрос е дали ПП-ДБ имат нужда от допълнително време за тези преговори. „Преди малко вашите партньори от ГЕРБ-СДС изразиха желание за повече време. Моят въпрос е дали вие споделяте тяхната позиция?“, попита президентът.

Денков: Правилно е, че има два документа на масата

Премиерът в оставка акад. Денков заяви, че преди девет месеца са поели отговорност като са осъзнавали риска, че тази отговорност ще нанесе политически щети. „Това си струваше. Сега след девет месеца, след приети два бюджета, след промени в Конституцията, които са отдавна чакани, с развиване на инвестиционните проекти, които бяха заседнали години наред, с отпушване на основните проблеми, които бяха свързани с енергийния преход и осигуряване на финансиране на засегнатите региони от този „Зелен преход“, можем да кажем, че това усилие си струваше. Понесохме политическа щета, понесохме я не само защото опозицията се държеше като опозиция, но и защото и другите политически сили решиха, че е по-лесно да използват популистки подход, за да печелят популярност за сметка на правителството“, заяви премиерът в оставка. Той изрази надежда, че след време всичко това ще бъде осъзнато.

Акад. Денков призна, че отношенията с партньорите са сложни и никой не е очаквал обратното. „Поради тази причина намираме за правилен акта, че имаме сложени два документа на масата за преговорите. Дали ще продължим и как ще продължим зависи от това как ще изглежда споразумението за управление оттук-нататък“, подчерта премиерът в оставка.

Той припомни, че преговорите са започнали през последните два дни и има „съществен напредък“. „Но както е в преговорите, докато не е договорено всичко, не е договорено нищо. Трябва да продължим с това усилие, за да сме сигурни, че ще си струва и през следващия период, колкото и дълъг да е той“, каза акад. Денков.

Според него това, което е много важно и е имало разбиране от страна на ГЕРБ-СДС е, че „тези преговори трябва да започнат с дискусии за реформите, които още не са свършили, със задвижването на тези регулатори и контролни органи, които все още не работят“.

„Първата част от преговорите беше да изчистим в документа как ние подхождаме как продължаването не тези реформи, които трябва да се свършат, иначе няма да си струва цялото усилие“, заяви акад. Денков.

Той каза, че предстои и обсъждане на персонален състав на МС и докато не приключи този процес няма как да се обсъждат детайлите в тези документи. „Напредък има. Дали трябва повече време? Изцяло във вашите правомощия е да решите как ще действате. Не е наша работа да се опитваме да се месим активно в тази процедура…, но се надявам, че всички осъзнаваме, че е добре България да има стабилно правителство, което да продължи с реформите и да продължи по европейския път, който ни събра заедно“, добави Денков.

Ако няма съгласие за първия мандат, отиваме на избори

След разговорите си с президента, премиерът в оставка акад. Денков подчерта, че е важно преговорите да продължат конструктивно, както е било през почивните два дни. „Умерен оптимист съм. Когато има ясни задачи и логика, нещата вървят за момента. Трябва да продължим с преговорите и се надявам от другата страна да има същото разбиране“, каза той.

Акад. Денков заяви, че има съгласие как трябва да изглежда документа. Той отказа да обсъжда имена на бъдещи министри.

Той очаква все пак ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да намерят съгласие. „Това съгласие трябва да доведе до реализирането на първия мандат. Ако не намерим съгласие за първия мандат, това най-вероятно означава, че отиваме на избори“, подчерта акад. Денков.

Той е уверил президента, че ПП-ДБ искат да се осъществи ротацията. „Също така, ако няма съгласие, сме готови да идем на избори. Това обаче не е добър вариант“, добави акад. Денков.

ДПС изпълни своите ангажименти. Ако има ротация, ще сме фактор на стабилност

Държавата трябва да има стабилност и предвидимост. Ако двете управляващи коалиции – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, се разберат, има ротация и следващ кабинет, ние ще продължим да бъдем фактор на стабилност. Това заявиха съпредседателят на ДПС Джевдет Чакъров и зам.-председателят на ПГ на движението Йордан Цонев пред президента Румен Радев.

Нашата позиция не се е променила за това да се намери отново формула за управление на страната в настоящия момент с оглед и на политическата ситуация в страната, и в геополитическата ситуация, заяви Чакъров и добави: Нашата подкрепа е била винаги предвидима и последователна. Съпредседателят на движението открои основните цели на ДПС - Шенген и Еврозоната.

Подкрепяли сме това правителство основно по отношение на политиките, свързани с нашия европейския път и европейски хоризонт на страната ни, както и членството в НАТО, допълни той.

Същевременно бих искал да кажа, преследвайки големите цели, трябва да обърнем внимание на дневния ред на хората и стандрата на живот. Тази наша политика за европейския път за развитие и либералната идеалогия ще бъдат и за в бъдеще. Надяваме се основните субекти да намерят формулата. Ако не, винаги има възможност да се намери друга конфигурация, но тя ще бъде доста труда, заяви Чакъров.

От своя страна Йордан Цонев също потвърди, че ролята на ДПС в първите 9 месеца на кабинета "Денков-Габриел". Имахме конструктивна роля и в съставянето на този кабинет, добави Цонев. ДПС изпълни своите ангажименти. Ако двете управляващи коалиции – ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ, се разберат, има ротация и следващ кабинет, ние ще продължим да бъдем фактор на стабилност, каза още Йордан Цонев.

След края на консултациите при президента, от ДПС отказаха допълнителен коментар. /БГНЕС