Проф. Митев: Повече от столетие Сърбия изгражда образа на българския враг

България е много на високо в класацията на враговете на Сърбия. Това заяви в интервю за БГНЕС проф. Лозан Митев, председател на Гражданския комитет „Западни покрайнини“.

„От проведените социологически проучвания в Сърбия ние знаем, че България има много висок ранг на класиране в така наречените вражески държави и народи. Това е резултат от една много масирана, системна и постоянна антибългарска кампания, която продължава може би повече от столетие“, заяви проф. Митев.

Кампанията е насочена към изграждането на един неблагоприятен образ на българския народ и българина като съсед. Стига се до там, че българите са представени за подвид – бугари-татари. Тази концепция не е македонска, а е създадена в бивша Югославия. Добросъседството липсва в сръбските медии, където България не е представена конструктивно.

„Виждаме точно обратното, много повече примери, в които България, българите и тяхната култура се представят твърде превратно. Доказателство за това са както последният случай с твърденията за Рилския манастир, така и „Сурдулишките мъченици“, които се използват за обвинения на България в геноцид. Последните обвинения са обект на масова и постоянна пропаганда в Сърбия“, подчерта проф. Митев.

Според него българският отговор на сръбските претенции и лъжи трябва да бъде истината. Той смята, че има много неща, които трябва да бъдат показани.

„Истината има два компонента. Първият е тя да бъде показана и това е дело на интелектуалците, на културния елит, който е задължен. Този елит се издържа от държавата и той трябва да започне да работи като отговори срещу блатото на пропагандата с нещата, които притежаваме. А ние имаме доказателства за нашата правота“, заяви председателят на Гражданския комитет „Западни покрайнини“.

Вторият компонент е тази истина да бъде адекватно, цялостно, системно и постоянно представяна на цялото българско общество, за да може да стигнем постепенно до осъзнаването на това в какво ни обвиняват и в какво намират кусури на българската държавност.

„Ако сме си свършили работата, тогава каквото и да правят срещу нас – то ще се сгромоляса пред канарата на истината“, категоричен е проф. Митев. /БГНЕС