Полша укрепва границата си с Беларус с още 10 000 войници

Варшава ще изпрати допълнителни 10 000 войници на границата си с Беларус в подкрепа на граничната охрана, каза министърът на отбраната Мариуш Блашчак, цитиран от Yahoo News.


„Около 10 000 войници ще бъдат на границата, от които 4000 ще подкрепят пряко граничната охрана и 6000 ще бъдат в резерв“, каза министърът.

„Преместваме армията по-близо до границата с Беларус, за да изплашим агресора, и за да не посмее да ни нападне“, добави Блашчак.

Вчера заместник-министърът на вътрешните работи Мачей Васик каза, че Полша ще изпрати 2000 допълнителни войници на границата си с Беларус.

Варшава е в повишена готовност и следи отблизо границата си с Минск след пристигането на хиляди наемници от руската групировка "Вагнер", поканени от беларуския президент Александър Лукашенко.

Беларус продължава военните си учения близо до границата тази седмица, а Лукашенко каза няколко пъти, че възпира бойците на Вагнер, които искат да атакуват Полша.

През последните месеци в Полша също се наблюдава увеличение на броя на имигрантите, които се опитват да пресекат нейната граница.

Ръководителят на граничната охрана Томаш Прага каза по-рано тази седмица, че 19 000 души са се опитали да преминат нелегално полско-беларуската граница тази година спрямо 16 000 миналата година. /БГНЕС