Полша: Около 8000 бойци на "Вагнер" ще се окажат в Беларус

Според вицепремиера на Полша Ярослав Качински около 8000 бойци на "Вагнер" ще се окажат в Беларус, предаде ПАП.


"Това е елемент, който е потенциално опасен за Украйна и украинците са наясно с това, той е потенциално опасен за Литва и накрая може да бъде опасен и за нас", каза Качински.

В отговор Варшава изпраща допълнителни сили към източната граница с Беларус, като решението е взето на извънредно заседание на Комитета за национална сигурност и отбрана към Министерския съвет.

"Това може да означава нова фаза на хибридната война, фаза, много по-трудна от тази, с която сме се справяли досега", каза Качински, визирайки мигрантската криза от 2021 г. на границата между Беларус и ЕС, инспирирана от режима на Александър Лукашенко по нареждане на Путин, което беше изтъкнато и от министъра на отбраната Мариуш Блашчак, също присъстващ на пресконференцията.

Полските власти обявиха, че ще предприемат "краткосрочни и постоянни" мерки за укрепване на границата, което, както беше пояснено, означава увеличаване на броя на военнослужещите, както и издигане на допълнителни препятствия, "които да защитават границата ни в случай, че бъде атакувана".

Министърът на отбраната Блашчак уточни, че силите на Граничната охрана ще бъдат допълнени с военнослужещи от полските въоръжени сили.

Както каза Блашчак, наемниците на Вагнер "са хора, които имат боен опит, те са деморализирани личности, но в същото време са опасни, защото поради деморализацията си не зачитат никакви принципи".

"Ние сме наясно със заплахите и във връзка с тях са взети съответните решения", каза Блашчак.

"Разбира се, няма никаква сигурност, но политиката за сигурност по своята същност е ориентирана към най-мрачните сценарии и следвайки този принцип, трябваше да вземем това решение", каза вицепремиерът Качински. /БГНЕС